Тужилаштво: Нема основа за поновно разматрање Агијусове одлуке о генералу Младићу

Срна
Тужилаштво: Нема основа за поновно разматрање Агијусове одлуке о генералу Младићу

о: Архивска фотографија ђ Тужилаштво: Нема основа за поновно Хаг/Београд - Хашко Тужилаштво у захтјеву одбране није пронашло ништа што би оправдало поновно разматрање одлуке предсједника трибунала Кармела Агијуса којом је одбијен захтјев за посјету српских љекара генералу Ратку Младићу у притвору, а која је занована на мишљењу медицинског особља притворске јединице, саопштено је из овог тужилаштва.

Одбрана генерала Ратка Младића затражила је од предсједника Хашког трибунала Кармела Агијуса да поново размотри одлуку којом је одбијен захтјев за посјету српских љекара генералу Младићу у притвору, а која је занована на мишљењу медицинског особља притворске јединице.

Одбрана је суду доставила и мишљења других стручњака који су дали супротан став у вези са Младићевим здравственим стањем, а наведено је мишљење кардиолога Велибора Ристића из Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" у Београду, који је упозорио на опасност од изненадне смрти генерала Младића.

Будући да је медицинско особље у понедјељак, 13. новембра, закључило да би посјета љекара шкодила здравственом стању генерала Младића прије изрицања пресуде, заказаног за 22. новембар, браниоци су објавили дио мишљења доктора Ристића, чија је посјета првобитно била одобрена, а потом забрањена, пренијели су београдски медији.

У свом мишљењу љекар Ристић упозорава да би у околностима да је неопходно присуство генерала Младића изрицању пресуде, без претходног спољног прегледа, дијагноза и терапија, генерал Младић "био директно изложен високом ризику за појаву фаталних компликација, као што су још један мождани удар, још један инфаркт или изненадна смрт".

"То би било супротно свим етичким медицинским правилима", навео је Ристић.

Секретаријат Трибунала тражио је да буду достављена мишљења два независна експерта поводом забране посјета свим притвореницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана