Тужилаштво: Дудаковић на челу удруженог злочиначког подухвата

Жељка Домазет
Тужилаштво: Дудаковић на челу удруженог злочиначког подухвата

Сарајево - Тужилац Маријана Чоловић поручила је јуче на почетку суђења бившем команданту Петог корпуса Армије РБиХ генералу Атифу Дудаковићу и још 16 припадника овог корпуса да ће Тужилаштво доказати да су оптужени у оквиру удруженог злочиначког подухвата починили злочин против човјечности, а Дудаковић и ратни злочин против цивилног становништва.

Она је истакла да ће изјавама свједока доказати да је од 13. септембра до половине новембра 1995. године постојао систематски напад на цивиле српске националности на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста и да је операција “Сана 95” почела 13. септембра под Дудаковићевом командом.

- Циљ напада био је не само освајање ових територија, које су биле под контролом Војске Републике Српске, већ и етничко чишћење српског становништва са тих простора - нагласила је Чоловићева.

Она је оцијенила да ће Тужилаштво доказати да су припадници Петог корпуса с Дудаковићем на челу починили удружени злочиначки подухват, истичући да су током напада сва затечена, углавном стара и немоћна лица побијена.

- Тужилаштво ће доказати да су у добро испланираној војној операцији људи хапшени и одмах убијани. Доказаћемо да је на подручју Босанског Петровца и околних мјеста убијено најмање 65 српских цивила, од којих је најстарији имао 90 година - додала је Чоловићева.

Према њеним ријечима, исказима свједока и материјалним доказима Тужилаштво ће доказати да су на подручју општине Кључ убијена 42 цивила српске националности, на подручју Босанске Крупе најмање 10 Срба, те да је на подручју Санског Моста и околине страдало 100 српских цивила, међу којима су двије жртве имале 90 година.

- Исказима свједока Српске православне цркве, те видео-снимцима, доказаћемо да је након акције “Сана 95” у Босанском Петровцу уништено 12 вјерских објеката, у Кључу четири, Санском Мосту 15, а у Босанској Крупи шест - навела је Чоловићева.

Она је навела да су цивили, који нису учествовали у борбеним дејствима, били мучени и убијани, о чему је Дудаковић, као командант корпуса, био упознат. Чоловићева је истакла да су ликвидирани и припадници ВРС који су се предали и да су налажени у масовним гробницама након рата, док се за некима још трага.

Дудаковићев адвокат Асим Црналић оцијенио је како је “нонсенс једну легитимну ослободилачку акцију квалификовати као злочиначки подухват”. - Ако је ријеч о удруженом злочиначком подухвату и ако је починилац главни командант те акције, онда се може очекивати да се он о злочину договара с командантима бригада. Потпуно је бесмислено да се командант Дудаковић то договарао с војницима, војним полицајцима и официрима најнижег ранга. Само је један командант бригаде Ибрахим Надаревић оптужен и у оптужници није доказана веза између Дудаковића и Надаревића за кривична дјела која се Надаревићу стављају на терет - казао је Црналић.

Предсједница Судског вијећа Жељка Маренић рекла је да ће против оптуженог Але Хоџића водити одвојен процес због његове болести.

Златни љиљани

Испред Суда БиХ јуче су били бивши припадници Петог корпуса који су пружали подршку Атифу Дудаковићу и осталим бившим саборцима.

- Свако ко је убио једног четника треба да добије златног љиљана, али сада Судом БиХ владају четници и усташе и зато нам се ово дешава - рекао је један од бивших бораца Армије РБиХ са зеленом беретком на глави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана