Тужилаштво БиХ затражило укидање првостепене пресуде Орићу

Срна
Тужилаштво БиХ затражило укидање првостепене пресуде Орићу

Сарајево - Тужилаштво БиХ затражило је од Суда БиХ укидање првостепене ослобађајуће пресуде ратном команданту Сребренице Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу, оптуженим за убиство три српска заробљеника у сребреничким селима, рекао је предметни тужилац Мирослав Јањић.

Јањић није желио да износи детаље жалбе, јавила је Радио-телевизија Републике Српске (РТРС).

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац Радојка Филиповић изразила је очекивања да Орићу буде укинута неправоснажна судска пресуда и да му се суди "по слову и по закону".

РТРС наводи да ће Апелационо вијеће Суда БиХ преиспитати пресуду ратног и поратног судије Шабана Максумића да Орић и Мухић нису криви упркос свједочењу заштићеног свједока О1, Орићевог и Мухићевог саборца и очевица ликвидација предратног судије Слободана Илића, фотографа Митра Савића и полицајца Милутина Милошевића.

Максумић је приликом усменог изрицања пресуде изнио тврдњу да заштићени свједок О1 приликом давања изјаве у полицијској станици Братунац, 3. септембра 2003. године, уопште није навео да је био очевидац убиства на Залазју. Тај исказ или уопште не постоји, или није предочен на главном претресу. Предочена је само службена забиљешка.

Адвокат Миодраг Стојановић каже да се службене забиљешке, које су уврштене у спис као материјални доказ, могу третирати као званичан доказ ако аутор забиљешке потврди вјеродостојнот и да је то законито прибављен доказ, што се у конкретном случају није догодилоо.

Према Максумићевој пресуди, исказ очевица убистава, заштићеног свједока, није вјеродостојан, а уважена су као вјеродостојна свједочења Орићевих и Мухићевих сабораца, који су пред судом мијењали исказе, тврдили да им ратни командант на мјестима злочина није ни био.

У Сребреници и околини у последњем рату убијено је више од 3.000 Срба, половина цивили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана