Tužilaštvo BiH traži smjenu Zupca

G. M.
Tužilaštvo BiH traži smjenu Zupca

Sarajevo - Tužilaštvo BiH zatražilo je od Ministarstva bezbjednosti BiH pokretanje procedure za smjenu direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca i da mu se onemogući pristup tajnim podacima.

Tužilac Miroslav Marković naveo je u dopisu Ministarstvu bezbjednosti da je informaciju o otvaranju istrage protiv Zupca dostavio i Nezavisnom odboru Parlamenta BiH i zamjeniku direktora SIPA, ali da oni nisu postupili u skladu sa zakonom i nisu zatražili smjenu ili suspenziju Zupca.

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Mladen Ćavar je rekao da Zupcu nije zabranjen pristup tajnim podacima, ali da se sprovode radnje po zahtjevu Markovića da to bude učinjeno.

- Ministarstvo je uputilo dopis SIPA i Nezavisnom odboru, u kojem se od njih traži da u roku od tri dana dostave stavove o podizanju optužnice protiv Zupca i o zahtjevu da mu bude onemogućen pristup tajnim podacima - rekao je Ćavar.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić je kazao da u radu tog tijela nije bilo nikakvih propusta prilikom razmatranja slučaja "Zubac" i da će odbor utvrditi da li je bilo propusta i čiji su prilikom obezbjeđivanja zgrade Predsjedništva BiH u nasilnim demonstracijama 7. februara.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Zupca, kojom ga tereti da nije angažovao specijalnu jedinicu tokom nasilnih demonstracija u kojima je zapaljena zgrada Predsjedništva. Angažman specijalaca može da zatraži samo Tužilaštvo BiH, ali takav nalog tog dana nije stigao u SIPA.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana