Tužilaštvo BiH svaljuje krivicu na pravosuđe RS

Željka Domazet
Tužilaštvo BiH svaljuje krivicu na pravosuđe RS

Sarajevo, Beograd - Tužilaštvo BiH obrušilo se juče na nekadašnje Specijalno tužilaštvo RS etiketirajući ga kao glavnog krivca za to što ni 15 mjeseci nakon napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima kod Srebrenice nisu procesuirani krivci.

Atak Tužilaštva BiH uslijedio je nakon što je ono obustavilo istragu protiv dvije osobe osumnjičene za napad na Vučića.

- Zbog nepostojanja dokaza entitetsko pravosuđe u RS nije procesuiralo osumnjičene za pokušaj teškog ubistva, podstrekivanje, ugrožavanje bezbjednosti i drugih krivičnih djela za koja su vodili istragu, a za koju su isključivo nadležni, nakon čega je dokumentacija iz predmeta 6. juna ove godine dostavljena Tužilaštvu BiH. Zbog nepostojanja dokaza obustavili smo istragu protiv osumnjičenog Almira Merdića iz Jelaha i još jednog lica - saopštilo je Tužilaštvo BiH ističući da postoji drugi predmet koji se odnosi na napad na srpskog premijera koji je aktivan tvrdeći da na njemu intenzivno rade.

Nekadašnji portparol Specijalnog tužilaštva RS Dragica Tojagić istakla je da je u Potočarima izvršen napad na stranu delegaciju, što predstavlja krivično djelo ugrožavanje osoba pod međunarodnom zaštitom.

- To je krivično djelo propisano Krivičnim zakonom BiH i za njega je nadležno Tužilaštvo BiH, koje već vodi istragu i ono što smo prikupili dostavili smo Tužilaštvu BiH - istakla je Tojagićeva.

Vučić se juče na konferenciji za novinare u Beogradu osvrnuo na istragu o napadu navodeći da je pogođen sa više kamenja, cipela i da su ga udarili dva puta nogom i rukom.

- Kažu da sam ja izmislio i namestio te stvari. Super, ja sam kriv, samoubica po prirodi i šta god kažete, ajde samo ostavite Srbe na miru. Neću da uvredim ni one koji kažu da su moje naočari napale njihovo kamenje. Mi ćemo da se bavimo ozbiljnim stvarima i razmišljamo o budućnosti. Umemo da gledamo u budućnost i ne plašimo se rada. Radićemo sve da u budućnosti popločimo bolji put našim odnosima. Nisam se osramotio u Srebrenici. Nisam zakukao niti spustio glavu. Pomirio sam se i mislio da je kraj - rekao je Vučić.

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH i dugogodišnji zvaničnik u policijskim strukturama Sredoje Nović kaže da je sve dobilo političku dimenziju.

- Uvjeren sam da bi se, da se kojim slučajem radilo o premijeru Mađarske, Engleske ili neke druge zemlje sva diplomatska javnost i cjelokupno pravosuđe BiH digli na noge i do sada bi imali pravosnažnu presudu - rekao je Nović i dodao da je sporno i što niko ni u policijskim agencijama, koje su obezbjeđivale skup, nije odgovarao.

Vučić je 11. jula prošle godine za dlaku izbjegao linč u Memorijalnom centru u Potočarima gdje je došao da oda poštu bošnjačkim žrtvama.

Bojić

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Borislav Bojić rekao je da je na snimku nedvosmisleno vidljivo ko je bio direktni učesnik napada.

- Neshvatljivo je da institucije BiH još nisu završile istragu o napadu. Potpuno su jasni akteri terorističkog napada na premijera susjedne države - rekao je Bojić i dodao da će tražiti da to bude predmet rasprave i na sjednici komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana