Тужилаштво БиХ сваљује кривицу на правосуђе РС

Жељка Домазет
Тужилаштво БиХ сваљује кривицу на правосуђе РС

Сарајево, Београд - Тужилаштво БиХ обрушило се јуче на некадашње Специјално тужилаштво РС етикетирајући га као главног кривца за то што ни 15 мјесеци након напада на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима код Сребренице нису процесуирани кривци.

Атак Тужилаштва БиХ услиједио је након што је оно обуставило истрагу против двије особе осумњичене за напад на Вучића.

- Због непостојања доказа ентитетско правосуђе у РС није процесуирало осумњичене за покушај тешког убиства, подстрекивање, угрожавање безбједности и других кривичних дјела за која су водили истрагу, а за коју су искључиво надлежни, након чега је документација из предмета 6. јуна ове године достављена Тужилаштву БиХ. Због непостојања доказа обуставили смо истрагу против осумњиченог Алмира Мердића из Јелаха и још једног лица - саопштило је Тужилаштво БиХ истичући да постоји други предмет који се односи на напад на српског премијера који је активан тврдећи да на њему интензивно раде.

Некадашњи портпарол Специјалног тужилаштва РС Драгица Тојагић истакла је да је у Поточарима извршен напад на страну делегацију, што представља кривично дјело угрожавање особа под међународном заштитом.

- То је кривично дјело прописано Кривичним законом БиХ и за њега је надлежно Тужилаштво БиХ, које већ води истрагу и оно што смо прикупили доставили смо Тужилаштву БиХ - истакла је Тојагићева.

Вучић се јуче на конференцији за новинаре у Београду осврнуо на истрагу о нападу наводећи да је погођен са више камења, ципела и да су га ударили два пута ногом и руком.

- Кажу да сам ја измислио и наместио те ствари. Супер, ја сам крив, самоубица по природи и шта год кажете, ајде само оставите Србе на миру. Нећу да увредим ни оне који кажу да су моје наочари напале њихово камење. Ми ћемо да се бавимо озбиљним стварима и размишљамо о будућности. Умемо да гледамо у будућност и не плашимо се рада. Радићемо све да у будућности поплочимо бољи пут нашим односима. Нисам се осрамотио у Сребреници. Нисам закукао нити спустио главу. Помирио сам се и мислио да је крај - рекао је Вучић.

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ и дугогодишњи званичник у полицијским структурама Средоје Новић каже да је све добило политичку димензију.

- Увјерен сам да би се, да се којим случајем радило о премијеру Мађарске, Енглеске или неке друге земље сва дипломатска јавност и цјелокупно правосуђе БиХ дигли на ноге и до сада би имали правоснажну пресуду - рекао је Новић и додао да је спорно и што нико ни у полицијским агенцијама, које су обезбјеђивале скуп, није одговарао.

Вучић је 11. јула прошле године за длаку избјегао линч у Меморијалном центру у Поточарима гдје је дошао да ода пошту бошњачким жртвама.

Бојић

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Борислав Бојић рекао је да је на снимку недвосмислено видљиво ко је био директни учесник напада.

- Несхватљиво је да институције БиХ још нису завршиле истрагу о нападу. Потпуно су јасни актери терористичког напада на премијера сусједне државе - рекао је Бојић и додао да ће тражити да то буде предмет расправе и на сједници комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана