Тужилаштво БиХ спрема оптужницу због моста код Свилаја?

nezavisne.com
Тужилаштво БиХ спрема оптужницу због моста код Свилаја?

Сарајево, Бањалука - Након што је Босна и Херцеговина и званично од аустријске компаније "Штрабаг" изгубила спор тежак више од 1,2 милиона КМ, на потезу је Тужилаштво БиХ, које сада, након што је настала штета, има основа да реагује и процесуира оне који су за то одговорни.

"Постоји предмет и предмет је у раду. Више информација и детаља не можемо давати", речено је "Независним" у Тужилаштву БиХ.

Истрага о овом случају у Тужилаштву БиХ води се већ годинама, а како нам је појашњено из неколико извора, та истрага раније није могла бити окончана из разлога што није било никакве штете по буџет или БиХ.

Сада, како појашњавају, створени су сви предуслови да се оптуже они који су довели до тога да буџет буде оштећен за 642.263 евра или 1.256.139 КМ.

"Истрага се водила раније и чекало се да се оконча спор, јер до пресуде арбитражног суда није било никакве штете по БиХ, тако да се оптужница није ни могла написати.

Тендер због којег ће БиХ остати без више од 1,2 милиона КМ расписан је без минимума документације, чак без главног пројекта, иако се знало да је без њега немогуће добити грађевинску дозволу.

Поред главног пројекта, за аплицирање за грађевинску дозволу треба вам још 27 докумената и већ тада се знало да од тог посла неће бити ништа", испричао је извор "Независних".

Иначе, први тендер за изградњу моста на ријеци Сави код Свилаја, због којег БиХ и треба да плати аустријском "Штрабагу" 1,2 милиона КМ, расписан је 2011. године у вријеме док је Министарством транспорта и комуникација БиХ руководио Рудо Видовић.

Поред Видовића, у расписивању тендера учествовала је и Јединица за имплементацију пројекта "Аутоцеста на коридору 5ц", на чијем челу је био Намик Купусовић.

На том тендеру, с понудом од 21 милион евра, побиједила је аустријска компанија "Штрабаг", а уговор с њом потписао је управо Видовић, те тадашњи предсједник Управе "Хрватских аутоцеста" из Хрватске Стјепко Бобан.

Уговором је било дефинисано да у посао буду уведени у року од 180 дана, што се на крају није десило, а само дан након истека тог рока "Штрабаг" покреће спор против БиХ и Хрватске, тражећи да им се плате пенали јер нису на вријеме уведени у посао.

За разлику од БиХ, Хрватска је прихватила понуду "Штрабага" и без арбитраже пристала да им исплати новац, што је, како се сада испоставило након одлуке арбитражног суда, био добар потез.

Одлуку да БиХ не исплаћује новац "Штрабагу", већ да иде на арбитражу, донио је Дамир Хаџић, тадашњи министар транспорта и комуникација БиХ, који је на једној од сједница Савјета министара БиХ инсистирао на томе да се иде на арбитражу и да се процесуирају одговорни који су довели до тога.

"Арбитражне пресуде су коначне и извршне и нема никаквих жалби, али тешко је тај новац наплатити јер не постоји механизам наплате тих пресуда", рекао је "Независним" јуче Млађан Мандић, правобранилац БиХ.

Занимљиво је да су се Хрватска и БиХ након што је "Штрабаг" одустао од посла договориле да посао додијеле фирми "Виадукт" из Загреба, с тим да је договорено да пола посла припадне зеничкој компанији "Метално".

Међутим, на то нису хтјели пристати ЕБРД и ЕИБ, који су инсистирали на новом тендеру.

На другом поновљеном тендеру, који је завршен у марту 2013. године, посао је додијељен поново "Виадукту", иако је за милион КМ био скупљи од појединих понуђача, због чега је поништен и тај други тендер, а тек на трећем посао је додијељен поново "Виадукту", који је заједно са ГП "Херинг" из Широког Бријега и започео градњу тог моста, али је у међувремену због блокаде рачуна и тешке ситуације на крају одустао од тог посла.

Радови на мосту код Свилаја, вриједни више од 22 милиона евра, почели су половином септембра 2016. године.

Ако све буде како је планирано, тај мост би требало да буде завршен већ крајем идуће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана