Tužilaštvo BiH ruši ustavni poredak

Željka Domazet
Tužilaštvo BiH ruši ustavni poredak

SARAJEVO - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) izložena je stalnim nezakonitim i tendencioznim pritiscima Tužilaštva BiH, odnosno pojedinih tužilaca, koji izlaze iz okvira svojih nadležnosti i ugrožavaju ustavni poredak, a krivični postupak koji je pokrenut protiv njenog direktora Gorana Zupca ima za cilj njegovo uklanjanje sa te pozicije.

Navedeno je to u dopisu koji je SIPA zbog udara na direktora te agencije dostavila Savjetu ministara BiH, a koji je u posjedu "Glasa Srpske". SIPA navodi da su protesti građana koji su 7. februara održani u više gradova FBiH rezultovali paljenjem većeg broja federalnih i kantonalnih institucija, a da je samo paljenje zgrade Predsjedništva BiH iskorišteno za permanentno, organizovano i plansko vršenje pritisaka na rad SIPA.

Nezakoniti potezi Tužilaštva BiH

- Tužilaštvo BiH je ishitreno i tendenciozno pokrenulo istragu, a zatim i podiglo optužnicu protiv direktora SIPA, iako je svjesno da ova agencija nije imala zakonsku nadležnost za bilo kakvo postupanje u konkretnom slučaju. Riječ je o zlonamjernom i nezakonitom postupanju Tužilaštva BiH - navodi se u dopisu SIPA.

Ova agencija podsjeća da su za obezbjeđenje zgrade Predsjedništva BiH nadležni Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Federalna uprava policije i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana