Tužilaštvo BiH pod lupom Brisela

Goran Maunaga
Tužilaštvo BiH pod lupom Brisela

Sarajevo - Predstavnici Evropske komisije, na njihov zahtjev, razgovarali su u Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH sa menadžmentom ove institucije o postupku Tužilaštva BiH, koje je onemogućilo Agenciji da obavi inspekcijski nadzor u Tužilaštvu i o istrazi koju je Tužilaštvo pokrenulo protiv direktora Agencije Petra Kovačevića.

Pomoćnik direktora Agencije Samira Čampara kaže da su predstavnicima Evropske komisije, koji su u Agenciji bili u četvrtak, pored ostalog, pokazani primjerci zapisnika koje su inspekcije Agencije sačinile ranije u nekim tužilaštvima, a što im nije dozvoljeno u Tužilaštvu BiH.

- Agencija je već proslijedila dopise Parlamentu BiH, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, delegaciji Evropske komisije u BiH, Savjetu Evrope, OEBS-u i OHR-u u kojima je sve detaljno obrazloženo. U međuvremenu, Tužilaštvo je u dva navrata Agenciji uputilo zahtjev za dostavljanje informacija koje se odnose na naše aktivnosti u vezi sa drugim tužilaštvima. To ćemo im uskoro dostaviti - kaže Čampara. Dodala je da je postupajući inspektor Agencije pri kraju prikupljanja dokumentacije za podizanje prekršajnog naloga protiv glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

Tužilaštvo BiH je u dva navrata onemogućilo Agenciji da u Tužilaštvu obavi kontrolu poštivanja Zakona o zaštiti ličnih podataka kakva je bez problema sprovedena u 15 drugih tužilaštava u BiH, a protiv Kovačevića pokrenulo je istragu zbog sumnje da je u ovom slučaju zloupotrijebio službeni položaj. Predstavnici Srpske u institucijama na nivou BiH ocijenili su da su slučajevi "Goran Zubac" i "Agencija za zaštitu ličnih podataka" pokazali da Tužilaštvo pritiscima, istragama i optužnicama podvrgava one koji pokušavaju da rade svoj posao u skladu sa zakonom, odnosno da teroriše institucije kojima rukovode direktori Srbi.

Kovačević je rekao da je za 13. avgust Tužilaštvu najavio posjetu inspekcije, a da mu je Tužilaštvo zatim poslalo dva poziva za saslušanje. Saslušan je 12. avgusta u svojstvu osumnjičenog za zloupotrebu položaja.

- Sprečavanje inspekcije protivzakonit je čin Tužilaštva koji će prouzrokovati štetne posljedice po BiH na putu evropskih integracija - rekao je nakon saslušanja Kovačević.

Tužilaštvo

U Tužilaštvu nisu odgovorili na postavljena pitanja navodeći samo da je protiv direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH otvorena istraga zbog prekoračenja službenih ovlašćenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana