Tužilaštvo BiH još čeka zaključke

Ž. D.
Tužilaštvo BiH još čeka zaključke

Sarajevo - Tužilaštvo BiH još nije donijelo odluku da li će postupiti u skladu sa zaključcima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH kojima mu je naloženo da Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) odobri pristup predmetima ratnih zločina kako bi bila obavljena nezavisna analiza rada te pravosudne institucije.

- Kada dobijemo pismeni otpravak zaključaka VSTS-a, zakazaćemo vanrednu sjednicu kolegijuma tužilaca na kojoj će biti donesena konačna odluka - istakli su u Tužilaštvu.

"Glas Srpske" je prošle sedmice prvi objavio da je kolegijum tužilaca Tužilaštva BiH odbio zahtjev OEBS-a za pristup predmetima ratnih zločina. Tužilaštvo je istaklo da bi time bili prekršeni osnovni principi povjerljivosti i nepristrasnosti postupka odnosno prava na pravično suđenje koji bi uticali na integritet predmeta kao i činjenicu da bi to predstavljalo kršenje prava svjedoka i osumnjičenih osoba. Misija OEBS-a je prethodno obavijestila Tužilaštvo da je angažovan iskusni pravnik Džoana Korner da obavi nezavisnu analizu. VSTS je zaključio da Tužilaštvo BiH treba da omogući pristup ističući da je zahtjev OEBS-a u skladu sa Dejtonskim sporazumom i sa mišljenjem VSTS-a od 14. novembra 2006. godine.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Hojt Brajan Ji istakao je juče da SAD podržava vladavinu prava u BiH i da OEBS ima ulogu u tome nudeći tehničke savjete i materijalnu podršku pravosudnom sistemu.

- Nadam se da će pravosudne institucije u BiH učiniti sve što mogu da rade sa OEBS-om da bi iskoristili stručnost i resurse koje on nudi. Ne tražimo kršenje zakona niti izuzetke - istakao je Ji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana