Tužilaštvo BiH ignoriše žrtve iz Dobrovoljačke ulice

nezavisne.com
Tužilaštvo BiH ignoriše žrtve iz Dobrovoljačke ulice

​Banjaluka - Tužilaštvo BiH izignorisalo je naredbu Ustavnog suda BiH s početka ove godine i u roku od tri mjeseca nije odlučilo po prigovorima za obustavljanje istrage u slučaju "Dobrovoljačka ulica".

"Pisao sam urgencije Tužilaštvu BiH i ponovo sam pisao Ustavnom sudu BiH da su probili rok. Kancelariji disciplinskog tužioca podnio sam prigovor protiv v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić jer nije sprovedena odluka Ustavnog suda BiH", rekao je za "Nezavisne" Milan Romanić, advokat koji zastupa neke od porodica žrtava iz Doborovoljačke ulice, dodajući da se radi o krivičnom djelu neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH.

Na pitanje da li će tražiti odgovornost nekoga, Romanić nas je kroz smijeh upitao: "Od koga odgovornost, od Tužilaštva BiH", dodajući da to sve dovoljno govori o pravosuđu i državi u kojoj živimo.

"Pokrenućemo pitanje krivične odgovornosti. To je nedopustivo da se tako odnose prema žrtvama. Hajde što Tužilaštvo BiH ne poštuje institucije, to je manje-više poznato, ali žrtve se ne smiju ignorisati", rekao je za "Nezavsine" Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila.

On kaže da je, odmah nakon što je objavljena odluka Ustavnog suda BiH i Tužilaštvu BiH naređeno da u roku od tri mjeseca odluče po prigovorima, zatražen sastanak sa rukovodstvom Tužilaštva BiH, ali da odgovor nikada nije stigao.

Tužilaštvo BiH, iako smo tražili pojašnjenja, do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije odgovorilo na naša pitanja.

Prema nezvaničnim informacijama, prijava Kancelariji disciplinskog tužioca protiv Gordane Tadić u ovom slučaju mogla bi uticati i na ostanak Tadićeve na toj funkciji s obzirom na to da bi vrlo brzo trebalo da otpočne procedura intervjua i izbora glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Upravo je Tadićeva jedan od glavnih favorita za ostanak na toj funkciji.

Inače, Ustavni sud BiH na sjednici 17. januara prihvatio je apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, koji je kao vojnik JNA ubijen 3. maja 1992. godine u napadu na kolonu JNA u Sarajevu, u Dobrovoljačkoj ulici, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji je kao poručnik JNA ubijen 2. maja 1992. godine u Sarajevu, na Skenderiji, i naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzmu mjere sa ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine. Tada je Tužilaštvu BiH dat rok od tri mjeseca da obavijesti Ustavni sud BiH o tome šta su uradili, međutim na kraju o tim prigovorima nije odlučeno. Apelacije Tomovićeve i Gvozdenovićeve uslijedile su nakon što duže od pet godina nije odlučeno o njihovim prigovorima zbog obustavljanja istrage u slučaju "Dobrovoljačka ulica".

Iz odluke Ustavnog suda BiH vidljivo je da je na obustavljanje istrage bila ukupno 21 pritužba te da je u Tužilaštvu BiH formiran tim za rad po tim pritužbama. Ono što je zanimljivo jeste da je Tužilaštvo BiH nakon toga čak šest puta mijenjalo sastav tog tima i održalo desetine sjednica, ali odluku po pritužbama na obustavljanje istrage nikada nisu donijeli.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici odnosi se na 2. i 3. maj 1992. godine i jedan je od prvih zločina koji su počinjeni nad Srbima. U ta dva dana ubijena su 42 čovjeka. Nakon 18 godina od događaja u Dobrovoljačkoj ulici Vlada RS donijela je odluku o obilježavanju tog datuma. Nakon toga svakog 3. maja članovi porodica nastradalih i zvaničnici RS idu na mjesto zločina kako bi zapalili svijeće i položili cvijeće na mjestu stradanja. U januaru 2012. godine, međunarodni tužilac Džud Romano, samo nekoliko dana prije nego što će napustiti BiH, obustavio je istragu protiv Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva BiH, i Jovana Divjaka, generala Armije RBiH. Tada je istraga obustavljena i protiv Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Bećirovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana