Odluka suda o zahtjevu za pritvor Smajloviću i Iličiću u toku dana

avaz.ba, Srna
Odluka suda o zahtjevu za pritvor Smajloviću i Iličiću u toku dana

Sarajevo - Sud BiH će do kraja dana odlučiti o zahtjevu Tužilaštva BiH da bude određen jednomjesečni pritvor istražiocu Tužilaštva BiH Muji Smajloviću i Robertu Iličiću, koje su uhapsili pripadnici Sipe u akciji "Druker", rečeno je Srni iz Suda BiH.

U Sudu BiH jutros je održano ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH, koje je Smajlovića i Iličića osumnjičilo za organizovani kriminal i korupciju.

Pritvor je predložen zbog mogućnosti bijega, ali i ponavljanja krivičnog djela, te prikrivanja dokaza.
 

U Sudu BiH jutros je održano ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH da se uhapšenima u akciji “Druker”, Muji Smajloviću, istražiocuTužilaštva BiH te Robertu Iličiću zvanom Robac, odredi jednomjesečni pritvor.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči za organizovani kriminal i korupciju, a postupajući tužilac u ovom predmetu je Džermin Pašić, koji je rukovodio hapšenjem. Pritvor je predložen zbog mogućnosti bijega, ali i ponavljanja kriivičnog djela, te prikrivanja dokaza, javlja Avaz.

Zanimljivo je da ovom ročištu nisu pristustovale novinarske ekipe, jer su iz pravosudnih institucija i Suda i Tužilaštva BiH tvrdili da će ročište tek biti održano sutra, čime su svjesno ili nesvjesno dovele do toga da se ročište održi ipak bez medija.

Ročišto je trajalo skoro dva sata, a advokat osumnjičenog Smajlovića, Vlado Adamović, kako je kazao jutros ispred Suda BiH, da Tužilaštvo njegovog klijenta sumnjiči za odavanje podataka tužilaštva. No Adamović je potcrtao da takvi dokazi zbog tajnosti istrage nisu jutros prezentovani.

Pritvor je predložen jer je tužilac smatra s obzirom da je Smajlović bio ranik Tužilaštva BiH da ima naznaka o eventualnim kriminalnim radnjama u spisima koji nisu vezani za predmet optuženja. Ali sam se tome protivo, jer su to igre bez granica. Možemo sumnjati u bilo šta, ali sam tražio da mi se pokaže dokazi da takvo nešto postoji – rekao je Adamović.

Adamović je ustvrdio da je glavna optužba Tužilaštva protiv Smajlovića da li su podaci trebali izaći iz Tužilaštva BiH.

- Postoji naznaka da su možda dati neki podaci za koje tužilac smatra da su trebali ostati tajna, to jeste, da li je nešto trebao dati, da li nije, ko je imao ovlaštenja, ko je to dozvolio, ko je sve znao. O tome se svodi sva priča. Za sada postoj osnovana sumnja da je radnik tužiliaštva uradio nešto što je krivično djelo – rekao je Adamović.

Optuženi Smajlović, nije se danas obraćao Sudu BiH. Složio se s stavom odbrane, kaže Adamović.

Sead Temim, advokat osumnjičenog Iličića, rekao je jutros da se njegov klijent sumnjiči za nedozvoljen promet vojnom opremom i eksplozivnim sredstvima. Negirao je da optužbe vezane za narkotike, koje su se do sada navodile kao razlog hapšenja. Ustvrdio je da je Ililić danas branio šutnjom, ali potvrdio da je njegov branjenik sarađovao s Smajlovićem.

On je imao vezu s Smajlovićem ali ona je bila u pravcu saradnja na otkrivanju krivičnih djela, a ne činjenu krivičnih djela. Sve će istraga otkriti. Ukazali smo sudu da je razlog za pritvor neosnovan i da je riječ o preuranjenom djelovanju, jer nam dokazi nisu prezentovani – rekao je Temim a prenosi Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana