Tužilaštvo BiH: Nema osnova za izručenje Mamića Hrvatskoj

Srna
Tužilaštvo BiH: Nema osnova za izručenje Mamića Hrvatskoj

Sarajevo - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i odbrana bivšeg čelnika zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića saglasni su da nisu ispunjeni zakonski uslovi za njegovo izručenje Hrvatskoj, potvrđeno je danas na ročištu koje je tim povodom održano pred Sudom u Sarajevu, javlja HINA.

Ročište na kojem su utvrđivane činjenice vezane za zahtjev Hrvatske za Mamićevo izručenje počelo je na neuobičajen način, jer je sudija prvo čestitala Mamiću uspeh Hrvatske reprezentacije na Mundijalu u Rusiji, prenosi HINA.

“Ja ću prvo čestitati. To ću uraditi radi sebe i radi vas”, poručila je sudija Tatjana Kosović Mamiću.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske uputilo je zahtjev za Mamićevo izručenje nakon što mu je sud u Osijeku u junu izrekao kaznu od šest i po godina zatvora, proglasivši ga krivim za zloupotrebu u privrednom poslovanju i “izvlačenje” novca iz Dinama.

Mamić je prije izricanja presude pobjegao u BiH, nakon čega je za njim raspisan nalog za hapšenje, navodi HINA.

Tužiteljka Tužilastva BiH Gordana Bosiljčić rekla je na današnjem ročištu da je zahtjev obrađen na odgovarajući način i da je utvrđeno da nisu ispunjene pretpostavke za Mamićevo izručenje.

Problem su, kako je rekla, njegovo bosanskohercegovačko državljanstvo, ali i činjenica da je krivično djelo za koje se tereti Mamić počinio prije 28. novembra 2012. godine, kada su Hrvatska i BiH potpisale ugovor kojim je u slučajevima krivičnih djela kakvo je počinio Mamić dopuštena mogućnost izručenja.

Ugovor, međutim, ne važi retroaktivno i primjenjuje se samo u slučajevima krivičnih djela počinjenih nakon novembra 2012. godine.

Mamićev advokat Zdravo Rajić se sa tim usaglasio, rekavši da je odbijanje izručenja jedina moguća odluka.

Mamić je zahvalio tužiteljki, rekavši da se u BiH osjeća pravno zaštićenim, za razliku od situacije kakvu vidi u Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj nisam imao pravičan postupak, pa sam morao da potražim pravdu u svojoj drugoj državi”, rekao je Mamić, prenosi HINA.

Sudija Kosović će o ishodu ročišta obavijestiti sudsko vijeće, koje će donijeti formalnu i konačnu odluku o tome da li Mamić može da bude izručen.

Mamićev advokat objasnio je novinarima da zakonom nije propisan rok za donošenje ovakve odluke, međutim da očekuje da će to biti brzo, jer je, kako kaže, u ovom slučaju sve jasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana