Тужилаштво БиХ: Нема основа за изручење Мамића Хрватској

Срна
Тужилаштво БиХ: Нема основа за изручење Мамића Хрватској

Сарајево - Тужилаштво Босне и Херцеговине и одбрана бившег челника загребачког Динама Здравка Мамића сагласни су да нису испуњени законски услови за његово изручење Хрватској, потврђено је данас на рочишту које је тим поводом одржано пред Судом у Сарајеву, јавља ХИНА.

Рочиште на којем су утврђиване чињенице везане за захтјев Хрватске за Мамићево изручење почело је на неуобичајен начин, јер је судија прво честитала Мамићу успех Хрватске репрезентације на Мундијалу у Русији, преноси ХИНА.

“Ја ћу прво честитати. То ћу урадити ради себе и ради вас”, поручила је судија Татјана Косовић Мамићу.

Министарство правосуђа Хрватске упутило је захтјев за Мамићево изручење након што му је суд у Осијеку у јуну изрекао казну од шест и по година затвора, прогласивши га кривим за злоупотребу у привредном пословању и “извлачење” новца из Динама.

Мамић је прије изрицања пресуде побјегао у БиХ, након чега је за њим расписан налог за хапшење, наводи ХИНА.

Тужитељка Тужиластва БиХ Гордана Босиљчић рекла је на данашњем рочишту да је захтјев обрађен на одговарајући начин и да је утврђено да нису испуњене претпоставке за Мамићево изручење.

Проблем су, како је рекла, његово босанскохерцеговачко држављанство, али и чињеница да је кривично дјело за које се терети Мамић починио прије 28. новембра 2012. године, када су Хрватска и БиХ потписале уговор којим је у случајевима кривичних дјела какво је починио Мамић допуштена могућност изручења.

Уговор, међутим, не важи ретроактивно и примјењује се само у случајевима кривичних дјела почињених након новембра 2012. године.

Мамићев адвокат Здраво Рајић се са тим усагласио, рекавши да је одбијање изручења једина могућа одлука.

Мамић је захвалио тужитељки, рекавши да се у БиХ осјећа правно заштићеним, за разлику од ситуације какву види у Хрватској.

“У Хрватској нисам имао правичан поступак, па сам морао да потражим правду у својој другој држави”, рекао је Мамић, преноси ХИНА.

Судија Косовић ће о исходу рочишта обавијестити судско вијеће, које ће донијети формалну и коначну одлуку о томе да ли Мамић може да буде изручен.

Мамићев адвокат објаснио је новинарима да законом није прописан рок за доношење овакве одлуке, међутим да очекује да ће то бити брзо, јер је, како каже, у овом случају све јасно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана