Tužilaštvo BiH: Mektić će biti ispitan u vezi s navodima o vrbovanju selefija

Agencije
Tužilaštvo BiH: Mektić će biti ispitan u vezi s navodima o vrbovanju selefija

Sarajevo - U Tužilaštvu BiH forimiran je predmet koji je dat u rad tužiocu Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će preduzeti hitne aktivnosti, kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

U okviru predmeta biće ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima a o kojima tužilaštvo nije informisano niti su dešavanja prijavljena Tužilaštvu BiH.

Ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić biće pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona.  

Tužilaštvo BiH odlučno je u borbi protiv svih vidova krivičnih djela iz svoje nadležnosti, a posebno krivičnih djela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na bezbjednost građana BiH.

Josipović: Temeno provjeriti navode o vrbovanju selefija

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas bh. novinarima u Bakuu da treba temeljno provjeriti navode da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati tzv. selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH kako bi pokušali diskreditirati državu BiH.

Josipović kaže da lično ne zna ništa o tome, da je to stvar koju treba provjeriti, a ako je istinita “to je onda ozbiljna i teška stvar”.

Magazin Žurnal je prvi javio da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona. Cilj je bio, piše Žurnal pozivajući se na dokumenta kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ustvrdila je “BiH leglo terorizma”.

U međuvremenu se oglasio i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. On je potvrdio u razgovoru za Radiosarajevo.ba informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u mesdžide kako bi pokušali diskreditovati državu BiH.

Mektić je ustvrdio kako su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane grupe radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o hiljadama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana