Тужилаштво БиХ: Мектић ће бити испитан у вези с наводима о врбовању селефија

Агенције
Тужилаштво БиХ: Мектић ће бити испитан у вези с наводима о врбовању селефија

Сарајево - У Тужилаштву БиХ форимиран је предмет који је дат у рад тужиоцу Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, који ће предузети хитне активности, како би се утврдиле све околности и наводи изнесени у медијима, који се односе на наводно врбовање припадника селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ.

У оквиру предмета биће испитане све особе које су износиле наводе и сазнања о наведеним активностима а о којима тужилаштво није информисано нити су дешавања пријављена Тужилаштву БиХ.

Министар безбједности БиХ, Драган Мектић биће позван и саслушан о свим детаљима које је изнио у медијским изјавама, а о којима тужилаштву није поднесена никаква пријава нити извјештај од надлежних агенција за провођење закона.  

Тужилаштво БиХ одлучно је у борби против свих видова кривичних дјела из своје надлежности, а посебно кривичних дјела која имају регионални или међународни карактер и која се односе на безбједност грађана БиХ.

Јосиповић: Темено провјерити наводе о врбовању селефија

Бивши предсједник Републике Хрватске Иво Јосиповић изјавио је данас бх. новинарима у Бакуу да треба темељно провјерити наводе да су хрватске обавјештајне службе покушавале врбовати тзв. селефије да преносе оружје у месџиде у БиХ како би покушали дискредитирати државу БиХ.

Јосиповић каже да лично не зна ништа о томе, да је то ствар коју треба провјерити, а ако је истинита “то је онда озбиљна и тешка ствар”.

Магазин Журнал је први јавио да су обавјештајци и дипломате Републике Хрватске покушали најмање два пута врбовати припаднике селефијског покрета из БиХ за преношење оружја и експлозива у месџиде на подручју Зеничко-добојког кантона. Циљ је био, пише Журнал позивајући се на документа којима располажу сигурносне агенције БиХ, да се тим акцијама потврде оптужбе хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић која је устврдила је “БиХ легло тероризма”.

У међувремену се огласио и министар безбједности БиХ Драган Мектић. Он је потврдио у разговору за Радиосарајево.ба информације да су хрватски обавјештајци покушавали врбовати селефије да преносе оружје у месџиде како би покушали дискредитовати државу БиХ.

Мектић је устврдио како су “хрватски обавјештајци” били укључени у тајну операцију чији је циљ био показати да у БиХ дјелују наоружане групе радикалних исламиста-селефија односно како су оправдане раније изјаве хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић о хиљадама исламистичких ектремиста у БиХ који су пријетња сигурности цијеле регије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана