Тужилац спрема оптужницу за покољ Срба код Илијаша

Ж. Д.
Тужилац спрема оптужницу за покољ Срба код Илијаша

Сарајево - Тужилаштво БиХ наставља истрагу и ускоро се може очекивати подизање оптужнице против осумњичених за злочин над најмање 30 Срба у селу Чемерно код Илијаша, рекао је јуче портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Додао је да ће за свих шест осумњичених који су ухапшени у уторак бити предложено да буду пуштени да се бране са слободе уз мјере забране које подразумијевају да не смију напуштати БиХ и састајати се са свједоцима.

Хапшења су по налогу Тужилаштва БиХ обавили припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ. Тужилаштво БиХ саопштило је да се ради о некадашњим припадницима Територијалне одбране и Армије РБиХ Теуфику Турудићу и Сенаду Сикири из Какња, Мирсаду и Нусрету Бешлији и Хамдији Спахићу из Илијаша и Мирзету Бешлији из Сарајева.

- Осумњичени су да су у својству команданата и припадника структура Територијалне одбране и Армије РБиХ из Какња, Илијаша и Брезе 10. јуна 1992. године учествовали у нападу на село Чемерно настањено становништвом српске националности. Током напада почињен је ратни злочин у којем је убијено око 30 особа српске националности међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година. Међу њима је било и десетак жена. Злочин у Чемерном представља један од најтежих над жртвама српске националности на подручју Илијаша и околине - навело је Тужилаштво.

Срби у Чемерну побијени су на најмонструозније начине, а село је од покоља пусто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана