Tužilac prijavljen da je uzeo novac da minira svjedoke protiv Orića

Goran Maunaga
Tužilac prijavljen da je uzeo novac da minira svjedoke protiv Orića

Sarajevo - Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH provjerava rad tužioca Tužilaštva BiH Miroslava Janjića nakon što je dobila krivičnu prijavu u kojoj je navedeno da je uzeo 60.000 evra da bi minirao svjedoke u predmetu protiv ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića, koji je optužen za ratne zločine nad Srbima.

Prijava protiv Janjića, koja je u posjedu "Glasa Srpske", proslijeđena je i Tužilaštvu BiH, Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i američkoj ambasadi u Sarajevu. U njoj je, pored Janjića, prijavljen i istražilac SIPA Novak Mijović.

- Janjić se okoristio u predmetu "Orić" jer je u Vlasenici uzeo 60.000 evra uz dogovor sa Orićevim advokatima da zauzvrat minira svjedoke u tom predmetu. Slično je i u slučaju dvojice braće iz Rogatice koji su osumnjičeni za ratne zločine u grupi Mladena Vasiljevića, koji je 16. decembra 2015. godine saslušan u Srbiji - navedeno je u prijavi.

Istaknuto je da je Vasiljević braći dao dokumente sa suđenja u Srbiji, nakon čega su se oni raspitivali da li ih Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine. Piše da im je Janjić to provjerio preko Mijovića, za kojeg su braća kasnije rekli da je "dobar trgovac".

- Janjić i Mijović su kazali braći da su provjerili i da ih Tužilaštvo ne tereti, niti su pod istragom SIPA za te događaje. Koliko tačno su za to platili Janjiću i Mijoviću, mogu reći oni jer imaju dovoljno novca da mogu kupovati takve informacije - piše u prijavi.

Navedeno je i da Mijović po kafanama priča o tim slučajevima i hvali se kako su on i Janjić tu dobro zaradili. Istaknuto je i da Mijović troši mnogo više novca nego što zarađuje.

- Molim Vas da nešto uradite. Morao sam da Vam se obratim jer ne mogu svakodnevno da slušam kako se državni tužilac i istražilac okorišćuju na nezakonit način, dok se ja i slični meni nadamo boljem i pravednijem životu u ovoj zemlji. Spreman sam i da o svemu javno govorim - navedeno je u prijavi čiji je podnosilac poznat Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija kaže da sve prijave protiv sudija i tužilaca idu u Kancelariju disciplinskog tužioca ili Tužilaštvo ako je u pitanju krivično djelo.

- Tako je i u ovom slučaju. To je odmah otišlo disciplinskom tužiocu, ali pošto je riječ o krivičnoj prijavi, proslijeđeno je i Tužilaštvu. Prijave isto tako prosljeđujemo na provjeru i kad su anonimne - kaže Tegeltija.

U Kancelariji disciplinskog tužioca juče nismo uspjeli dobiti informaciju šta je urađeno u tom predmetu. Iz SIPA juče nisu stigli odgovori na postavljena pitanja, a u Tužilaštvu BiH kazali su da nemaju komentar.

"Glas Srpske" u oktobru prošle godine objavio je i da su Orićevi saradnici isplatili po 50.000 KM trojici Srba sa područja Srebrenice da bi lažno svjedočili u njegovu korist u sudskom procesu za ratne zločine. Sagovornik iz bezbjednosnih struktura tada nam je rekao da su saradnici i članovi Orićevog advokatskog tima razgovarali sa osam Srba iz Bratunca, koji su tokom rata boravili na području Srebrenice, nastojeći da ih privole da za novac stanu u njegovu odbranu.

Orić uprkos zabrani dolazio u Rogaticu

U krivičnoj prijavi je navedeno da je Naser Orić dolazio kod osumnjičene braće u Rogaticu iako je bio pod mjerama zabrane Suda BiH kojima mu je bilo ograničeno kretanje samo na području Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana