Tužilac nezakonito zahtijeva suspenziju Zupca

Željka Domazet
Tužilac nezakonito zahtijeva suspenziju Zupca

Sarajevo - Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH obavijestila je tužioca Tužilaštva BiH Miroslava Markovića da je njegov zahtjev za suspenziju direktora SIPA Gorana Zupca nezakonit i da je izašao iz svojih nadležnosti, te da za to pitanje nije nadležan ni zamjenik direktora SIPA Đuro Knežević kojem se obratio.

Marković je 22. jula dostavio dopis Kneževiću kojim je tražio informacije o tome šta je preduzeo i da li je suspendovao Zupca. Marković je još 25. februara obavijestio tadašnjeg zamjenika direktora SIPA Marka Dominkovića da se protiv Zupca sprovodi istraga i tada zatražio njegovu suspenziju.

SIPA je tužiocu Markoviću krajem prošle sedmice proslijedila odgovor, a u njemu je navedeno da Zubac i dalje on radi u punom kapacitetu, te da je Marković prekoračio svoja ovlašćenja i loše protumačio zakone po kojima radi SIPA.

- SIPA postupa po Zakonu o državnoj agenciji za istrage i zaštitu koji je u više navrata mijenjan i dopunjavan, a akt iz "Službenog glasnika" na koji se Marković poziva predstavlja samo osnovu ovog zakona. Direktor SIPA svakodnevno u punom kapacitetu obavlja poslove i zadatke iz svoje nadležnosti, a zamjenik direktora nema nadležnost u skladu sa odredbama Zakona o Agenciji za istrage i zaštitu na koji se pozivate - navedeno je u dopisu SIPA koji je u posjedu "Glasa Srpske".

SIPA ističe da prema Zakonu o policijskim službenicima BiH tužioci nisu nadležni za imenovanja i smjene rukovodilaca policijskih agencija i njihovih zamjenika.

- Obavještavamo Vas da ova agencija nije nadležna za traženo postupanje, odnosno za suspenziju direktora. Direktor SIPA je imenovan i izabran u skladu sa Zakonom o nezavisnim i nadzornim tijelima BiH i zamjenik direktora SIPA nema nikakve nadležnosti nad njim, odnosno nema nadležnost za postupanje po Vašim zahtjevima - navodi SIPA i podsjeća da tužilac prema Zakonu o krivičnom postupku BiH upravlja aktivnostima ovlašćenih službenih lica u svrhu prikupljanja dokaza kada postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo i da mu u tim poslovima stoje na raspolaganju u punom kapacitetu.

Marković je upozoren da se shodno zakonskim propisima sva službena korespondencija vrši putem rukovodioca agencije.

- Molimo Vas da u budućnosti tako i postupate s obzirom na činjenicu da svako drugačije postupanje predstavlja kršenje navedenih propisa - istakli su u SIPA.

U SIPA ističu da je zbog nepostojanja zakonske mogućnosti da Dominković suspenduje Zupca, što je zatraženo 25. februara, taj zahtjev dostavljen Nezavisnom odboru Parlamenta BiH koji je nadležan za imenovanje, suspenziju i razrješenje čelnika policijskih agencija.

Zubac se od prošle godine nalazi na udaru bošnjačkih političara i Tužilaštva BiH nakon što su pripadnici SIPA 19. jula uhapsili visokog funkcionera SDA i poslanika te stranke u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad Srbima i da je odgovoran za skrivanje ogromne količine naoružanja koje je pronađeno na području Tešnja. Tužilaštvo BiH je odmah stalo u zaštitu Mehmedovića pustivši ga samo nekoliko časova kasnije da se brani sa slobode i ignorišući obiman dokazni materijal koji im je dostavljen iz SIPA. Pritisak na Zupca kulminirao je podizanjem optužnice kojom ga Tužilaštvo BiH tereti zato što nije angažovao specijalnu jedinicu tokom protesta u Sarajevu kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. Zakonom je propisano da angažman specijalaca može zatražiti samo Tužilaštvo BiH, a takav zahtjev u SIPA tog dana nije upućen. Tužilac Marković je, iako nije nadležan za to, zatražio od zamjenika ministra bezbjednosti Mladena Ćavara da Zupcu zabrani pristup tajnim informacijama, što je on i učinio. Takođe je zatraženo da Zubac bude suspendovan ili smijenjen, iako nije nadležan za to, niti je zakonom propisano da je to obavezno prije donošenja pravosnažne osuđujuće presude.

Rad SIPA

U SIPA ističu da je direktor agencije odgovoran za zakonitost njenog rada i trošenja sredstava dodijeljenih SIPA.

- Da SIPA zakonito troši dodijeljena buyetska sredstva, potvrđuju izvještaji Kancelarije za reviziju institucija BiH - istakli su u toj agenciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana