Тужилац незаконито захтијева суспензију Зупца

Жељка Домазет
Тужилац незаконито захтијева суспензију Зупца

Сарајево - Агенција за истраге и заштиту (SIPA) БиХ обавијестила је тужиоца Тужилаштва БиХ Мирослава Марковића да је његов захтјев за суспензију директора SIPA Горана Зупца незаконит и да је изашао из својих надлежности, те да за то питање није надлежан ни замјеник директора SIPA Ђуро Кнежевић којем се обратио.

Марковић је 22. јула доставио допис Кнежевићу којим је тражио информације о томе шта је предузео и да ли је суспендовао Зупца. Марковић је још 25. фебруара обавијестио тадашњег замјеника директора SIPA Марка Доминковића да се против Зупца спроводи истрага и тада затражио његову суспензију.

SIPA је тужиоцу Марковићу крајем прошле седмице прослиједила одговор, а у њему је наведено да Зубац и даље он ради у пуном капацитету, те да је Марковић прекорачио своја овлашћења и лоше протумачио законе по којима ради SIPA.

- SIPA поступа по Закону о државној агенцији за истраге и заштиту који је у више наврата мијењан и допуњаван, а акт из "Службеног гласника" на који се Марковић позива представља само основу овог закона. Директор SIPA свакодневно у пуном капацитету обавља послове и задатке из своје надлежности, а замјеник директора нема надлежност у складу са одредбама Закона о Агенцији за истраге и заштиту на који се позивате - наведено је у допису SIPA који је у посједу "Гласа Српске".

SIPA истиче да према Закону о полицијским службеницима БиХ тужиоци нису надлежни за именовања и смјене руководилаца полицијских агенција и њихових замјеника.

- Обавјештавамо Вас да ова агенција није надлежна за тражено поступање, односно за суспензију директора. Директор SIPA је именован и изабран у складу са Законом о независним и надзорним тијелима БиХ и замјеник директора SIPA нема никакве надлежности над њим, односно нема надлежност за поступање по Вашим захтјевима - наводи SIPA и подсјећа да тужилац према Закону о кривичном поступку БиХ управља активностима овлашћених службених лица у сврху прикупљања доказа када постоје основи сумње да је почињено кривично дјело и да му у тим пословима стоје на располагању у пуном капацитету.

Марковић је упозорен да се сходно законским прописима сва службена кореспонденција врши путем руководиоца агенције.

- Молимо Вас да у будућности тако и поступате с обзиром на чињеницу да свако другачије поступање представља кршење наведених прописа - истакли су у SIPA.

У SIPA истичу да је због непостојања законске могућности да Доминковић суспендује Зупца, што је затражено 25. фебруара, тај захтјев достављен Независном одбору Парламента БиХ који је надлежан за именовање, суспензију и разрјешење челника полицијских агенција.

Зубац се од прошле године налази на удару бошњачких политичара и Тужилаштва БиХ након што су припадници SIPA 19. јула ухапсили високог функционера СДА и посланика те странке у Парламенту БиХ Шемсудина Мехмедовића због сумње да је починио ратни злочин над Србима и да је одговоран за скривање огромне количине наоружања које је пронађено на подручју Тешња. Тужилаштво БиХ је одмах стало у заштиту Мехмедовића пустивши га само неколико часова касније да се брани са слободе и игноришући обиман доказни материјал који им је достављен из SIPA. Притисак на Зупца кулминирао је подизањем оптужнице којом га Тужилаштво БиХ терети зато што није ангажовао специјалну јединицу током протеста у Сарајеву када је запаљена зграда Предсједништва БиХ. Законом је прописано да ангажман специјалаца може затражити само Тужилаштво БиХ, а такав захтјев у SIPA тог дана није упућен. Тужилац Марковић је, иако није надлежан за то, затражио од замјеника министра безбједности Младена Ћавара да Зупцу забрани приступ тајним информацијама, што је он и учинио. Такође је затражено да Зубац буде суспендован или смијењен, иако није надлежан за то, нити је законом прописано да је то обавезно прије доношења правоснажне осуђујуће пресуде.

Рад SIPA

У SIPA истичу да је директор агенције одговоран за законитост њеног рада и трошења средстава додијељених SIPA.

- Да SIPA законито троши додијељена буyетска средства, потврђују извјештаји Канцеларије за ревизију институција БиХ - истакли су у тој агенцији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана