Тужилац кажњен да би био уклоњен из истраге

Горан Маунага
Тужилац кажњен да би био уклоњен из истраге

Сарајево - Бивши тужилац Тужилаштва БиХ Муниб Халиловић нашао се под истрагом дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ због тога што је радио на великим и осјетљивим предметима ратних злочина почињених над Србима стављајући у други план мање истраге које су му додијељене.

Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а донијела је одлуку о изрицању јавне опомене Халиловићу, против којег је вођен дисциплински поступак због наводног спорног рада на истрази у предмету ратног злочина над припадницима српског народа. Дисциплински тужилац Мирза Хаџиомеровић у поступку је тврдио да Халиловић шест година и девет мјесеци није предузимао никакве радње на предмету ратног злочина који се тиче убистава осам особа у једном логору у БиХ.

Извор "Гласа Српске" из правосуђа на нивоу БиХ казао је да је поступак против Халиловића исконструисан.

- О томе свједочи и чињеница да дисциплинска комисија није донијела одлуку једногласно, а мало је фалило да он не буде кажњен. Халиловић је материјалним доказима и свједоцима доказао да није могао да поступа у једноставнијим предметима, јер је приоритет стављао на сложене предмете ратних злочина као што захтијева и Државна стратегија за рад на предметима ратних злочина - каже извор "Гласа Српске".

Истиче да Халиловић није требало да буде кажњен ни опоменом.

- Он никако није могао да ради на предметима друге категорије јер је главни тужилац Тужилаштва БиХ потврдио све планове и донио одлуку за сваки предмет који ће бити у првој, а који у другој категорији - каже наш саговорник и додаје да би и у случају да су оптужбе на рачун Халиловића доказане, за пропусте био одговоран главни тужилац Горан Салиховић.

Тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин и његова бивша колегиница Весна Будимир, те некадашњи предсједник ВСТС-а и актуелни предсједавајући Надзорног тијела за спровођење Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина Милорад Новковић посвједочили су да Халиловић никако није могао да поступа у једноставнијим предметима док не буду завршени сложени предмети из прве категорије. Барашин је у току поступка рекао да је Халиловић радио на предметима "Калиновик" и "Невесиње" који су били врло осјетљиви и тешки.

- Радило се о командној одговорности и удруженом злочиначком подухвату. У једном периоду је сам радио на тим предметима јер није имао ни стручног сарадника. Халиловић је радио и по 12 часова дневно - посвједочио је Барашин.

Халиловић, који је сада тужилац у Федералном тужилаштву, рекао је у завршној ријечи да ће бити послата опасна порука свим тужиоцима ако буде дисциплински кажњен због тога што је стављао приоритет на сложене предмете ратних злочина умјесто да ради једноставније случајеве.

- Истина је да нисам радио на предмету због којег су отворили поступак против мене, али само зато што је мање сложен предмет по Државној стратегији за рад на предметима ратних злочина која налаже стављање приоритета на најтеже случајеве. У мојим плановима види се да је тај случај предвиђен за 2016. годину. Дакле, нисам починио прекршај - рекао је Халиловић.

Са Халиловићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Милан Мандић каже да је Халиловић покренуо провјере у осјетљивим предметима.

- Халиловић је у вези са махинацијама са несталим особама требало да саслуша члана Колегијума директора Института за нестала лица Амора Машовића. Одмах му је намјештен дисциплински поступак због наводног нерада како би био скинут с тог случаја - каже Мандић.

Државна стратегија за рад на предметима ратних злочина усвојена је 2008. године и налаже да најосјетљивији предмети буду завршени за седам, а сви остали у року од 15 година.

Халиловић има право на жалбу, о којој ће одлучивати Другостепена дисциплинска комисија ВСТС-а.

Весна Илић

Дисциплинска комисија ВСТС-а казнила је тужиоца Тужилаштва БиХ Весну Илић смањењем плате за 20 одсто на три мјесеца због спорог рада на двјема истрагама ратних злочина над Србима. Илићевој је плата смањена након што је признала да дуже од седам година није радила на тим предметима. Пријаву против ње поднијеле су породице српских жртава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана