Тужбе због скривања података о донацијама

Жељка Домазет
Тужбе због скривања података о донацијама

СAРAЈЕВО - Истражна комисија за утврђивање трошења донаторских средстава која су у БиХ пристигла послије рата ће свим организацијама које нису доставиле податке о добијеним донацијама упутити опомену пред тужбу, закључено је на јучерашњој сједници Комисије у Сарајеву.

Комисија ће Државној агенцији за истраге и заштиту (SIPA) доставити списак институција које у предвиђеном року нису одговориле на питање о добијеним донацијама како би ова агенција провјерила због чега то нису урадиле.

На сједници је речено да је упућено четири хиљаде упита о добијеним донацијама и да је до сада стигло 1.313 одговора, од којих је 390 одговора да те институције или организације нису примале никакве донације.

Обрадом дијела пристиглих одговора дошло се до податка да је у БиХ пристигло око 7,1 милијарду марака донаторских средстава, од чега је према подацима Централне банке за институције БиХ дошло око 400 милиона КМ, а за Централну банку нешто више од 17 милиона.

Предсједавајући Комисије Сефер Халиловић каже да постоје основане сумње да они који нису доставили одговоре нешто крију.

- Сама чињеница да нису одговорили њих оптужује. Одговоре нисмо добили од бројних хуманитарних организација, попут Мерхамета, за које се зна да су добијале милионска донаторска средства - казао је Халиловић, додавши да од свих вјерских заједница у БиХ једино Ријасет Исламске заједнице није доставио тражене податке.

Рекао је да ће на сљедећој сједници Комисије бити саслушан и Џемалудин Латић, који је сам тражио да буде саслушан тврдећи да посједује значајна сазнања о приливу и трошењу донација.

Члан Комисије Мирко Околић рекао је да поједине институције БиХ, попут Централне банке, опструишу рад овог тијела.

- Комисија ће зато од Министарства финансија БиХ тражити да достави потпуније податке о пристиглим донаторским средствима, посебно о онима која су пристизала на рачуне отваране у иностранству, јер је то кључ рјешења овог питања - рекао је Околић.

Додао је да SIPA треба да истражи шта је са оним институцијама и организацијама које су једноставно нестале или су се пререгистровале.

Мада Комисија не жели да процјењује колики је износ донација пристиглих у БиХ, члан Комисије Славко Јовичић казао је да је ријеч о више од 40 милијарди марака.

- Надлежне институције, Тужилаштво БиХ и полицијске агенције треба да разјасне, јер се ради о огромним средствима. Од енормних средстава која су пристигла у БиХ, 98 одсто је отишло у ФБиХ, а ни два одсто у РС и дистрикт Брчко - рекао је Јовичић.

Зеница

Члан Комисије Шемсудин Мехмедовић упозорио је да су, и према прикупљеним подацима који су дошли Комисији, у БиХ стигла огромна донаторска средства.

- Према овоме што стоји, Зеничко-добојски кантон је добио толико донација од USAID-а да би тамо требало да тече мед и млијеко. Међутим, тамо је привреда у тоталном колапсу. Мора се испитати гдје су отишле и како су трошене донације - казао је Мехмедовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана