Tužbama traže 2,3 miliona za poreze i doprinose

Marijana Miljić
Tužbama traže 2,3 miliona za poreze i doprinose

Banjaluka - Protiv Poreske uprave RS trenutno su pokrenute 33 tužbe od strane poreskih obveznika, a njihova vrijednost iznosi 2,3 miliona maraka.

U Pravobranilaštvu RS, koje zastupa u sporovima Poresku upravu Srpske, kazali su da je u Banjaluci aktivna 21 tužba protiv Poreske uprave u vrijednosti 481.696 maraka, a u Bijeljini 12 predmeta vrijednih 1,75 miliona maraka.

Ostali organizacioni dijelovi Pravobranilaštva RS u Vlasenici, Prijedoru, Trebinju, Foči, Doboju i Istočnom Sarajevu nemaju predmete u kojima je tužena Poreska uprava.

Preduzeća i građani Srpske tužbe protiv Poreske uprave podnosili su, između ostalog, zbog duga, povrata novca, neosnovanog bogaćenja, povrede prava iz radnih odnosa, osporenog potraživanja…

Najveće vrijednosti je tužba bijeljinske “Šećerane” u stečaju protiv Poreske uprave i to od 1,40 miliona maraka. Ovo preduzeće je tužilo PURS s ciljem osporavanja prijavljenih potraživanja, jer su ona već u obliku doprinosa priznata Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja RS i Zavodu za zapošljavanje. Ovaj postupak je u toku.

Na drugom  mjestu nalazi se tužba “Fabrike za proizvodnju žice” iz Novog Goražda radi pobijanja potraživanja u iznosu od 182.324 marke. Ovo preduzeće osporilo je potraživanja Područnog centra Poreske uprave u Zvorniku i navelo da je ono neosnovano jer je preduzeće u tom periodu bilo u postupku likvidacije i nije imalo nikakvu zaradu, pa nije ni moralo da plaća poresku obavezu.

Tužba preduzeća “Komerc mali” iz Prnjavora protiv Poreske uprave vrijedna je 125.584 maraka.

- Spor je proistekao zbog zahtjeva prnjavorskog preduzeća za povrat novca, navodno, neosnovano naplaćenog u postupku prinudne naplate. Ovaj spor smo pravosnažno dobili - kazali su u Pravobranilaštvu.

Na četvrtom mjestu tužbi sa najvećom vrijednosti protiv Poreske uprave nalazi se spor koji je pokrenula “Integra inženjering” iz Banjaluke u vrijednosti od 55.171 marku.

- Spor je proistekao iz toga što Poreska uprava RS navodno ne plaća utrošenu struju prema procentu u ukupnoj potrošnji koja je navodno definisana protokolom o pristupu “Server Sali”. Pravosnažno smo dobilo ovaj spor - naveli su u Pravobranilaštvu RS.  

“Pošta Srpske” takođe su tužile Poreske upravu radi naplate 52.973 marke. Ovo javno preduzeće tužilo je Poresku upravu jer im nije na vrijeme platila fakturisane usluge od 2011-2015. godine, već sa zakašnjenjem. Glavna rasprava u ovom sporu održana je 21. juna i sada se čeka da sud donese konačnu odluku.

U bijeljinskoj “Šećerani” kažu da su ubijeđeni da će dobiti tužbu protiv Poreske uprave.

- Ta potraživanja u iznosu od 1,40 miliona maraka smo priznali Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja i Zavodu za zapošljavanje. Ako smo ista potraživanja priznali njima, ne možemo i Poreskoj upravi RS - kazali su u “Šećerani”.

Izvještaji tužilaštvima

Poreska uprava RS je, s druge strane, samo u prvom polugodištu ove godine nadležnim tužilaštvima dostavila 15 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet Srpske za 1,8 miliona maraka.

Tužilaštvima u RS izvještaji su podneseni zbog utaje poreza i doprinosa, zloupotrebe ovlašćenja u privredi i lažnog stečaja, falsifikovanja isprava, te oštećenja tuđih prava.

Banjaluka

*21 - tužba

* 481.696 KM

Bijeljina

*12 tužbi

*1,75 - miliona KM

Tužbe protiv Poreske uprave RS sa najvećom vrijednosti (u KM)

Preduzeće                     Vrijednost tužbe

“Šećerana” Bijeljina 1,40 miliona

“Fabrika za proizvodnju žice” Novo Goražde 182.324

“Komerc mali” Prnjavor      125.584

“Integra inženjering” Banjaluka 55.171

“Pošte Srpske”           Banjaluka 52.973

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana