Тужбама траже 2,3 милиона за порезе и доприносе

Маријана Миљић
Тужбама траже 2,3 милиона за порезе и доприносе

Бањалука - Против Пореске управе РС тренутно су покренуте 33 тужбе од стране пореских обвезника, а њихова вриједност износи 2,3 милиона марака.

У Правобранилаштву РС, које заступа у споровима Пореску управу Српске, казали су да је у Бањалуци активна 21 тужба против Пореске управе у вриједности 481.696 марака, а у Бијељини 12 предмета вриједних 1,75 милиона марака.

Остали организациони дијелови Правобранилаштва РС у Власеници, Приједору, Требињу, Фочи, Добоју и Источном Сарајеву немају предмете у којима је тужена Пореска управа.

Предузећа и грађани Српске тужбе против Пореске управе подносили су, између осталог, због дуга, поврата новца, неоснованог богаћења, повреде права из радних односа, оспореног потраживања…

Највеће вриједности је тужба бијељинске “Шећеране” у стечају против Пореске управе и то од 1,40 милиона марака. Ово предузеће је тужило ПУРС с циљем оспоравања пријављених потраживања, јер су она већ у облику доприноса призната Фонду пензијско-инвалидског осигурања РС и Заводу за запошљавање. Овај поступак је у току.

На другом  мјесту налази се тужба “Фабрике за производњу жице” из Новог Горажда ради побијања потраживања у износу од 182.324 марке. Ово предузеће оспорило је потраживања Подручног центра Пореске управе у Зворнику и навело да је оно неосновано јер је предузеће у том периоду било у поступку ликвидације и није имало никакву зараду, па није ни морало да плаћа пореску обавезу.

Тужба предузећа “Комерц мали” из Прњавора против Пореске управе вриједна је 125.584 марака.

- Спор је проистекао због захтјева прњаворског предузећа за поврат новца, наводно, неосновано наплаћеног у поступку принудне наплате. Овај спор смо правоснажно добили - казали су у Правобранилаштву.

На четвртом мјесту тужби са највећом вриједности против Пореске управе налази се спор који је покренула “Интегра инжењеринг” из Бањалуке у вриједности од 55.171 марку.

- Спор је проистекао из тога што Пореска управа РС наводно не плаћа утрошену струју према проценту у укупној потрошњи која је наводно дефинисана протоколом о приступу “Сервер Сали”. Правоснажно смо добило овај спор - навели су у Правобранилаштву РС.  

“Пошта Српске” такође су тужиле Пореске управу ради наплате 52.973 марке. Ово јавно предузеће тужило је Пореску управу јер им није на вријеме платила фактурисане услуге од 2011-2015. године, већ са закашњењем. Главна расправа у овом спору одржана је 21. јуна и сада се чека да суд донесе коначну одлуку.

У бијељинској “Шећерани” кажу да су убијеђени да ће добити тужбу против Пореске управе.

- Та потраживања у износу од 1,40 милиона марака смо признали Фонду пензијско-инвалидског осигурања и Заводу за запошљавање. Ако смо иста потраживања признали њима, не можемо и Пореској управи РС - казали су у “Шећерани”.

Извјештаји тужилаштвима

Пореска управа РС је, с друге стране, само у првом полугодишту ове године надлежним тужилаштвима доставила 15 извјештаја против пореских обвезника због сумње да су оштетили буџет Српске за 1,8 милиона марака.

Тужилаштвима у РС извјештаји су поднесени због утаје пореза и доприноса, злоупотребе овлашћења у привреди и лажног стечаја, фалсификовања исправа, те оштећења туђих права.

Бањалука

*21 - тужба

* 481.696 КМ

Бијељина

*12 тужби

*1,75 - милиона КМ

Тужбе против Пореске управе РС са највећом вриједности (у КМ)

Предузеће                     Вриједност тужбе

“Шећерана” Бијељина 1,40 милиона

“Фабрика за производњу жице” Ново Горажде 182.324

“Комерц мали” Прњавор      125.584

“Интегра инжењеринг” Бањалука 55.171

“Поште Српске”           Бањалука 52.973

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана