Tuševljak: Očekuje se optužnica zbog uticanja na svjedoke u sličaju Orić

Srna
Tuševljak: Očekuje se optužnica zbog uticanja na svjedoke u sličaju Orić

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uzelo je izjave od svjedoka koji su bili izloženi pritiscima u predmetu protiv komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, a jedno lice je bilo lišeno slobode i očekuje se podizanje optužnice protiv tog lica, izjavio je Srni inspektor u MUP-u Simo Tuševljak.

Tuševljak je rekao da je o tome obaviješteno Tužilaštvo BiH.

Ne želeći da otkrije ko je vršio pritisak na svjedoke u slučaju Orić, on je naveo da je praksa da se to ne saopštava javnosti sve dok se protiv takvog lica ne podigne optužnica.

Tuševljak je rekao da je uvjeren da će tužilac uložiti žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću.

- Jasno je da ne samo pritisak na svjedoke, već i niz drugih dokaza koje Sudsko vijeće nije uzelo u obzir imaju veliki broj elemenata za dobru žalbu - istakao je Tuševljak.

On je rekao da MUP Republike Srpske, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i mogućnostima, pruža potpunu podršku svjedocima u svim predmetima koji se vode u Tužilaštvu BiH i u predmetima gdje je već podignuta optužnica i vode se glavni pretresi pred Sudom BiH.

- Svaki svjedok koji osjeća da ima bilo kakav pritisak ili neko želi da on promijeni iskaz i da mu za to nudi novac, potrebno je da to prijavi najbližoj policijskoj upravi MUP-a Republike Srpske koja će preduzeti sve zakonski potrebne mjere da se taj svjedok zaštiti - istakao je Tuševljak.

On je podsjetio da MUP Republike Srpske u saradnji sa Tužilaštvom BiH i postupajućim tužiocima niz godina omogućava svim svjedocima, gdje se ukaže potreba, neometan dolazak na glavni pretres i neometano svjedočenje i povratak kući.

Komentarišući izjavu predsjednika Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zorana Blagojevića u kojoj je izrazio bojazan da su svjedoci u sudskom procesu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu izloženi pritiscima, Tuševljak je rekao da ako Blagojević ili bilo ko iz ovog udruženja ima indicije da neko vrši pritisak na svjedoke, da to prijavi najbližoj policijskoj upravi Republike Srpske.

- MUP Republike Srpske će u skladu sa tom prijavom ili prijavom bilo kojeg svjedoka preduzeti mjere i radnje u cilju sprečavanja toga - zaključio je Tuševljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana