Турска у офанзиви на Гуленове школе у БиХ

Горан Маунага
Турска у офанзиви на Гуленове школе у БиХ

Сарајево - Стотине полазника школа блиских контроверзном турском проповједнику и дисиденту Фетулаху Гулену и његовом покрету Хизмет који Турска означава као терористичку организацију одшколоване су у БиХ због чега Турска са БиХ договара да оне престану да раде у досадашњем облику.

Амбасадор Турске у БиХ Џихад Ергинај лани је, након покушаја свргавања власти у Турској пучем за који је оптужен Гулен, позвао власти у БиХ да се обрачунају са сљедбеницима пензионисаног турског имама. Он је нагласио да се зна да у БиХ постоје школе блиске Гуленовом покрету и да очекује да власти у БиХ онемогуће њихов рад.

У БиХ од 1997. године дјелује неколико установа које се у јавности повезују са Гуленом, а ријеч је о 15 образовних установа под називом "Босна Сема" - од предшколских установа до универзитета. Оне дјелују у Сарајеву, Бихаћу, Зеници, Тузли и Мостару.

Турска фондација "Мариф", која је формирана прије пет мјесеци, већ је постигла договор о преузимању контроле над оваквим школама у 11 од 113 земаља у којима има 688 спорних школа.

- Фондација "Мариф" води преговоре о преузимању школа у БиХ, Индији, Албанији, Тајланду, Камбоџи, Турској Републици Сјеверни Кипар, Аустралији, Данској, Ираку, Молдавији, Саудијској Арабији, Сингапуру, Малезији, Француској, Њемачкој, Румунији и Судану - саопштено је из те фондације.

У августу прошле године објављено је да ће Гуленове школе бити препуштене на управљање Исламској заједници БиХ, али нема потврде да се то догодило тако да није познато с ким фондација преговара.

У безбједносним структурама сматрају да су припадници исламског покрета "Хизмет" инфилтрирани у све поре друштва у БиХ и да су путем вјерске организације "Џемат Нур" у БиХ регрутовали војску студената и функционера. Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић каже да би правна регулатива при преузимању тих школа могла да буде препрека и поред изражене политичке воље да се властима Турске изађе у сусрет.

- Тај политички договор са Турском треба постићи, али је нејасно да ли се то може без судског процеса. У БиХ дјелује највише Гуленових школа у региону. Нико не може да тврди да су те школе одшколовале терористе, али су Гуленови ставови познати - каже Ћеранић и додаје да је велики број тих школа основан у централној Азији, на меком трбуху Русије, што говори о широј намјери геополитичких стратега који су хтјели да праве проблеме Русији користећи радикални ислам.

Фондација "Мариф"

Турска фондација "Мариф" основана је законом усвојеним у Народној скупштини Турске у љето 2016. године. Један од њених главних циљева је оснивање образовних установа и промоција цивилизацијских вриједности у свијету. Фондација је посебно активна у преузимању контроле над образовним установама повезаним са организацијом "Хизмет" након покушаја пуча у Турској 15. јула прошле године.

Гуленове школе

242 у 32 земље Азије

175 у 35 европских земаља

150 у 9 земаља америчког континента

106 у 36 афричких земаља

15  у Аустралији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана