Туристе у БиХ вребају терористи, мине и путеви

nezavisne.com
Туристе у БиХ вребају терористи, мине и путеви

Бањалука - Опасност од терористичких удара, минских поља и експлозивних средстава заосталих из рата, етничког насиља, те опасних слабо одржаваних цеста и сиромаштва главна су упозорења на страницама министарстава спољних послова многих земаља кад је у питању путовање у БиХ.

Истине ради, многе земље су избациле опасност од тероризма са својих страница за упозорење, али то још нису учиниле Сједињене Државе и Уједињено Краљевство. Тако Стејт департмент својим држављанима савјетује сталну будност кад су у питању опасност од тероризма и минских поља.

“Терористичке групе и даље планирају могуће нападе у БиХ. Терористи могу напасти без упозорења, циљати на туристичке локације, саобраћајне центре, тржнице и шопинг-центре, владине институције, хотеле, клубове, ресторане, богомоље, паркове, велике спортске и културне манифестације, образовне институције, аеродроме и друге јавне просторе”, истичу у Стејт департменту.

Ако амерички држављани путују у БиХ, Стејт департмент им савјетује сталну будност, посебно ако присуствују великим догађајима или посјећују туристичке атракције, а савјетују им да стално прате информативни програм.

“Не удаљавајте се од асфалтираних путева и не прилазите напуштеним зградама због могуће опасности од мина”, истакли су они.

Британци такође упозоравају своје држављане да је извјесно да би терористи могли извести нападе у БиХ, те посебно наглашавају и опасност од минских поља. Ипак, како наводе, од око 9.000 британских држављана који годишње посјете БиХ, велика већина прође без икаквих проблема. Истичу да је стопа криминала у БиХ релативно ниска, али упозоравају да су странци вјероватнија мета ситних криминалаца.

Њемачко Министарсво спољних послова скинуло је директна упозорења на тероризам са странице о БиХ. Минска поља, међутим, и даље су за њих главна безбједносна опасност. Осим ових пријетњи, посебно упозоравају на лоше цесте, често с лошом хоризонталном и вертикалном сигнализацијом, због чега савјетују да се не путује ноћу.

“Снажно сугеришемо да не примате стопере у аутомобил. Таквим поступањем ризикујете да будете криви за кривично дјело трговине људима, посебно ако прелазите државну границу”, наводе у Министарству. Упозоравају и на то да здравствени систем не испуњава стандарде ЕУ, а проблематичан је у смислу техничке опремљености, хигијенских услова и обучености.

Аустрија стање безбједности у БиХ оцјењује “повећаним ризиком”, посебно због минских поља.

“Минска поља у великом дијелу нису очишћена ни уздуж цеста, а знакови упозорења често нису видљиви. Напуштање асфалтираних путева чак и у близини главног града може бити опасно по живот”, истакнуто је у упозорењу.

Ни Швајцарци не спомињу тероризам, али минска поља и неексплодиране гранате и даље виде као велики проблем. Иако наводе да је од краја рата постигнут велики напредак, као велику опасност виде етничке тензије и социјалне немире усљед сиромаштва, па због тога својим држављанима савјетују да избјегавају велике скупове и културне манифестације. Што се тиче саобраћаја и типичних упозорења због лоше одржаваних цеста, додатан ризик, према њима, представљају и агресивни возачи с брзим стилом вожње. Минска поља главна су опасност и на страници Министарства спољних послова Канаде, а своје држављане упозоравају да су сами одговорни за своје поступке током боравка.

НЕКЕ ОД ПРЕПОРУКА

  • Праћење информативног програма
  • Стална будност
  • Не удаљавати се од путева
  • Не примати стопере
  • Ноћу не треба путовати
  • Избјегавати велике скупове и манифестације

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана