Турбуленције у СДС-у (ни)су завршене

nezavisne.com
Турбуленције у СДС-у (ни)су завршене

Бањалука, Источно Сарајево - Главни одбор СДС-а показао је да стоји иза досљедне и принципијелне политике на платформи на којој су грађани гласали на протеклим изборима.

“Ни у једном случају странка није спремна да превари своје чланство и све друге који нам дали повјерење тако што ће се бавити политичком трговином. Захвалан сам Главном одбору на таквом размишљању и вриједностима које очигледно дијелимо”, рекао је Вукота Говедарица, предсједник СДС-а, јуче за “Независне”.

СДС остаје опозициона политичка странка, а сви који су за сарадњу с новом власти у РС искључени су из странке, закључено је на сједници Главног одбора, која је у суботу одржана у Источном Сарајеву.

На сједници су из странке, међу осталима, искључени Обрен Петровић, Урош Војиновић и Костадин Васић.

Говедарица је, након сједнице, у суботу рекао да је искориштена статутарна одредба да буде распуштен добојски одбор, односно одредба да нижи орган не може доносити одлуке о било каквој врсти коалиционе сарадње са осталим политичким организацијама.

“Према томе, народни посланици из Добоја из СДС-а који су се, између осталог, званично изјаснили на основу дописа којим сам се обратио Небојши Марићу и Данијелу Јошићу да се изјасне ком клубу припадају и да ли припадају клубу СДС-а или СНСД-а, како је то најавио портпарол СНСД-а, они су јуче у обраћању јавности на конференцији за штампу саопштили да ће бити независни посланици и данас је Главни одбор странке искључио из чланства и Марића и Јошића”, рекао је Говедарица у суботу.

Искључени чланови јуче нам се нису јављали на телефон, а један из супротног табора странке незванично нам је рекао да гласање ГО није валидно, јер у њему нису учествовали највећи одбори.

“Они су тамо добили подршку мањих одбора, и то ни на који начин не одражава стварно стање у странци”, рекао је овај извор.

Немања Васић, потпредсједник СДС-а, јуче нам је рекао да је прича о подјелама завршена, да је одстрањено “жариште које је правило проблеме” и да се сад само може очекивати “уобичајена нервоза” која прати унутарстаначке изборе у било којој странци, а који су најављени у наредном блиском периоду.

На констатацију да гласање у Главном одбору не представља “право стање у странци”, Васић каже да ти који то тврде имају проблеме с математиком.

“Тамо су била само два против, а један уздржан. Ако то није право стање, него да је важније шта мисле она два који су против, онда су ваљда у праву”, каже Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана