Tučić: Energetske zajednice BiH kažnjavaju zbog Federacije

Željka Domazet
Tučić: Energetske zajednice BiH kažnjavaju zbog Federacije

Sarajevo - Sekretarijat Energetske zajednice ne samo da ne želi da prihvati činjenicu da je RS kao dio BiH ispunila svoje obaveze, već nastoje uvesti sankcije cijeloj BiH zbog neispunjavanja obaveze čiji rok dospijeća još nije nastupio.

Kaže to ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, komentarišući najavu evropske Energetske zajednice  o uvođenju sankcija za BiH zbog neizvršavanja obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici, prije svega neusvajanja zakona o gasu BiH kojim bi, između ostalog, bio uspostavljen jedan i jedinstveni regulator u oblasti gasa. Odluka o sankcijama očekuje se na današnjem sastanku ministara Energetske zajednice u Kijevu. Tučić napominje da je činjenica je da je Sekretarijat Energetske zajednice protiv BiH pokrenuo postupak zbog kašnjenja u izvršavanju ugovornih obaveza u oblasti gasa.

- Obaveze koje su predmet postupka odnose se na drugi energetski paket, kojim je predviđeno da obaveze ispunjavaju entiteti, u skladu sa nadležnostima - kaže Tučić.  Dodaje da je RS realizovala sve svoje obaveze, za razliku od FBiH.

- FBiH još je u procesu djelimične realizacije, uz jasan stav njenih nadležnih institucija da nemaju namjeru urediti pitanje regulatora gasa na entitetskom nivou, već da ovo pitanje odmah treba urediti na nivou BiH - istakao je Tučić. 

Naglašava da se Sekretarijat, u čemu ga snažno podržavaju i određene strukture u BiH rukovodi logikom da, ako nije bilo moguće ovo pitanje riješiti na entitetskom nivou, onda je jedino rješenje da se insistira na njegovom uređenju na nivou BiH. Međutim, obaveza uspostavljanja jednog regulatora gasa na nivou BiH predviđena je tek trećim energetskim paketom.

- Rok implementacije tog paketa nastupa tek 1. januara 2015. To je kao da danas pozivate nekoga na sud zato što nije izmirio svoje komunalne obaveze za januar 2015. Činjenica je i da direktive iz trećeg energetskog paketa ne pominju "zakon o gasu - pojašnjava Tučić. Dodaje da stavove Sekretarijata podržavaju određene strukture u BiH koje u pokušaju sticanja simpatija kod evropskih partnera, daju obećanja da će određena pitanja, za koja nisu nadležni, biti riješena na način koji im odgovara u dnevnopolitičkom kontekstu.

- Mislim na one koji se kod Sekretarijata, služeći se lažima i obmanama, zalažu za uvođenje sankcija BiH, odnosno jednom njenom dijelu koji je sve svoje obaveze iz drugog paketa ispunio. Na one koji za neizvršavanje svojih obaveza pokušavaju okriviti druge i na one koji su, u pokušaju realizacije svoje političke platforme ili lične ambicije, spremni na sve i koji ne žele dobro nikom, a ponajmanje BiH - poručio je Tučić.

Napominje da bi se sankcije manifestovale i u nekim ozbiljnijim sankcijama koje uopšte nisu predviđene Ugovorom o Energetskoj zajednici, kao što su eventualno uskraćivanje finansijske podrške BiH za realizaciju određenih projekata.

- Pokušavamo ukazati na neosnovanost sankcija i na to da isključenje BiH iz integracionih tokova u oblasti energetike neće nikome biti od koristi - zaključuje Tučić.

Rusija

Boris Tučić naglašava da je riječ o opštem kontekstu koji podrazumijeva intenciju stvaranja jedinstvenog "evropskog" energetskog bloka prema Ruskoj Federaciji, koji bi obuhvatao ne samo članice EU, nego i kandidate i potencijalne kandidate za članstvo.

- U takvom kontekstu, vjerovatno nekima smeta opredjeljenje iz jednog dijela BiH za razvojem intenzivne saradnje sa Rusijom u energetskoj oblasti, iz čega implicira i potreba za nekakvim političkim disciplinovanjem - smatra Tučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana