Trudnice služe u civilnoj odjeći

Marijana Miljić
Trudnice služe u civilnoj odjeći

Banjaluka - Pripadnici Oružanih snaga BiH više neće smjeti da mijenjaju veličinu i kroj prilikom prepravki uniformi, trudnice će biti oslobođene njihovog nošenja, a vrijeme zamjene zimske i ljetne uniforme pomjereno je za 15 dana.

To su samo neke od novina propisanih novim pravilnikom o uniformama Oružanih snaga. Ovim dokumentom definisano je da uniforma mora odgovarati mjerama vojnika i da im nije dozvoljeno samovoljno mijenjanje izgleda, veličine, kroja i sastava uniforme.

- Dopuštene su im samo manje prepravke, kojim se ni u kom slučaju ne smije mijenjati oblik i spoljašnji izgled uniforme - navedeno je u novom pravilniku.

Zanimljivo je da je Ministarstvo odbrane BiH do sada za vojnike nabavljalo uniforme neodgovarajućih brojeva zbog čega su bili prinuđeni da angažuju krojače kako bi greške bile ispravljene.

Novina u usvojenom pravilniku je i da vojnici više ne moraju nositi uniformu u javnom prevozu za vrijeme službenih putovanja, dok je žene do petog mjeseca trudnoće mogu nositi samo uz mišljenje ljekara specijaliste, a nakon toga su oslobođene i mogu služiti u civilu.

Izmijenjen je i period nošenja uniforme, jer je ranije bilo definisano da ljetne komplete vojnici nose od 15. aprila do 15. oktobra. Prema novim pravilima vojnici će ljetnu uniformu nositi od 1. maja do 1. oktobra. Ova pravila mogu biti izmijenjena u zavisnosti od vremenskih uslova uz pisano naređenje komandanta.

Pravilnikom je precizno propisano šta čini dijelove uniforme, vrste uniforme, u kojoj boji moraju da budu dijelovi uniforme, kako se nosi uniforma… Propisan je način nošenja oznaka, odlikovanja i medalja, i vojne oznake koje mogu biti u formi znački i amblema vojnici mogu da nose isključivo na uniformi, dok amblemi Oružanih snaga moraju biti izrađeni isključivo na platnu.

Pomoćnik ministra odbrane BiH Boris Jerinić kazao je da se još nije detaljno upoznao sa novim pravilnikom i da njegov sadržaj ne može komentarisati. Govoreći o rješenju za novi model uniformi, Jerinić je rekao da je komisija kojoj je povjeren taj zadatak završila svoj posao.

- Sada slijedi predlaganje idejnog rješenja koje je najisplativije i bolje, kako za dizajn, tako i za šaru uniformi iz razloga što više niko ne proizvodi šaru koju mi imamo na uniformama. Nakon što završimo taj posao, uslijediće raspisivanje tendera za nabavku novih uniformi - kazao je Jerinić.

Povećanje plata

U Ministarstvu odbrane BiH kazali su da je 16. juna Ministarstvu finansija i trezora BiH upućen zvaničan prijedlog izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Njima je zatraženo povećanje plata kroz izmjene platnih koeficijenata u činu vojnik i podoficir.

- Propisi koji bi omogućili da vojnici ostaju u Oružanim snagama BiH i nakon navršenih 35 godina života još su u fazi pripreme - kazali su u Ministarstvu odbrane.

Neke od novina

- nije dozvoljeno samovoljno mijenjanje izgleda, veličine, kroja i sastava uniforme

- vojnici više ne moraju nositi uniformu u javnom prevozu tokom službenih putovanja

- trudnice do petog mjeseca trudnoće uniformu mogu nositi samo uz mišljenje ljekara, a nakon petog mjeseca su potpuno oslobođene

- ljetnu uniformu vojnici će nositi od 1. maja do 1. oktobra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana