Трубе зову бираче под шаторе

Ведрана Кулага
Трубе зову бираче под шаторе

Бањалука - Највеће политичке партије у Републици Српској су спремне за нову предизборну трку, која званично почиње сутра, а прве поруке бирачима упутиће из Бањалуке, Лакташа, Добоја и Градишке.

У странкама истичу да су посложили све коцкице и задужења пред почетак кампање, а уобичајен предизборни фолклор, који подразумијева скупове у дворанама и под шаторима, ручкове и вечере, музичаре и забављаче неће изостати ни овај пут.

Партије ће почетак изборне кампање, као и ранијих година, махом озваничити лијепљењем првих плаката у исто вријеме широм Републике Српске, а тада ће и почети са подјелом промотивног материјала.

У СНСД-у кажу да су потпуно спремни за изборе на којима ће, тврде, остварити апсолутну побједу.

- Кампању отварамо великом конвенцијом у Бањалуци, а наш циљ је увјерљива побједа као и у ранијем изборном циклусу - истакли су у тој странци.

Прва трибина, односно конвенција ДНС-а биће одржана у суботу. У тој странци кажу да су радили озбиљно протеклих мјесеци и да ће у кампањи бити више од 50 великих скупова, којима ће присуствовати врх ДНС-а.

- Широм Српске у петак ће бити постављени наши штандови, изборни материјал, а у суботу је велики предизборни скуп у Бањалуци, у дворани “Борик”, гдје очекујемо 5.000 чланова и грађана - рекао је шеф Изборног штаба ДНС-а Драгомир Јовичић.

За кампању су спремни и социјалисти, а за разлику од својих коалиционих партнера СНСД-а и ДНС-а, за старт су изабрали Добој.

- Имамо разлога да вјерујемо у изузетан резултат - казао је предсједник Извршног одбора СП-а Слободан Протић.

Почетак спремно дочекују и у Уједињеној Српској, на чијем је челу Ненад Стевандић, а из врха те партије кажу да кампања, што се њих тиче, може да почне одмах.

- У кампању крећемо у петак увече са трга у Градишци, уз трубаче, побједнике Гуче - рекао је лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Шеф изборног штаба СДС-а Милан Миличевић изјавио је да је све спремно за предизборну кампању, те утврђен редослијед изборних трибина.

- Прве плакате ћемо лијепити у исто вријеме у градовима и општинама широм Српске, а прва трибина биће одржана у Лакташима - казао је Миличевић.

Кампању спремно чекају и у ПДП-у, који ће, као и њихове колеге из СДС-а, плакате лијепити у петак у исто вријеме широм РС.

- Наша прва трибина биће у Бањалуци, у организацији бањалучког одбора, послије које идемо у Лакташе са осталим чланицама Савеза за промјене - истакао је шеф ПДП-овог изборног штаба Славиша Марковић. 

Прва самостална трибина НДП-а биће одржана у понедјељак у Бањалуци, а прије тога ће у петак бити раме уз раме са осталим колегама из опозиционог Савеза за промјене на скупу у Лакташима.

Политичке партије у РС и БиХ у изборној кампањи потроше милионе КМ, а највећи дио одлази за медијско представљање партија и кандидата, предизборне скупове и пропагандни материјал. Општи избори у БиХ заказани су за 7. октобар, а зелено свјетло за учешће добило је више од 7.000 кандидата.

Упутства

Централна изборна комисија БиХ израдила је Практикум за финансирање изборне кампање и политичких странака који садржи јасна и прецизна упутства о финансирању странака и кампање. Осим тога, у том документу су наведене и одредбе Закона о финансирању политичких странака, релевантне одредбе Изборног закона БиХ и подзаконских аката.

Кога бирају гласачи у РС у октобру

* српског члана Предсједништва БиХ

* предсједника и два потпредсједника РС

* посланике у Народној скупштини РС

* посланике у Представничком дому Парламента БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана