Трошкови јавни, резултати тајни

Ведрана Кулага
Трошкови јавни, резултати тајни

Сарајево - Иако ревизори годинама упозоравају на то да институције БиХ, осим финансијских и извјештаја о раду, морају предочити јавности и детаљне податке о реализованим задацима за које су утрошили новац, већина њих то није учинила ни лани.

Показао је то и ревизорски извјештај о извршењу буџета за 2013. годину у којем је наведено да процес извјештавања на нивоу институција БиХ није задовољавајући, јер институције не објашњавају које су задатке и циљеве испуниле за новац који су утрошиле, ни шта су од планираног спровеле.

- Поново наглашавамо да би процес извјештавања требало унаприједити и осмислити квалитетнији начин извјештавања буџетских корисника, узимајући у обзир саму суштину и специфичност јавног сектора - наводе ревизори у извјештају.

Наглашавају да ту у првом реду мисле на извјештавање о оствареним и планираним резултатима, односно учинцима, о намјенском коришћењу средстава, а не само о оствареним и планираним финансијским средствима.

- Морају да повежу циљеве и резултате са средствима програмског буџетирања. Програмско буџетирање добрим дијелом постоји код планирања буџета, али не и код извршења буџета. Потребно је успоставити везу између планирања и расподјеле трошкова на једној страни, и планираних и очекиваних мјерљивих резултата и циљева, на другој страни - истичу ревизори.

 

Опширнје прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана