Troše milione bez opravdanja

Vedrana Kulaga
Troše milione bez opravdanja

SARAJEVO - Ministarstva, agencije, kancelarije i druge institucije na nivou BiH u prvom polugodištu ove godine nastavili su da nižu milionske račune, a konačan ceh je za gotovo devet miliona veći u odnosu na isti period lani.

Ti podaci su sažeti u najnovijem izvještaju o izvršenju budžeta od januara do kraja juna ove godine koji je usvojen na posljednjoj sjednici Savjeta ministara BiH.

Na zajedničkom nivou BiH formirano je 75 institucija, u kojima je zaposleno gotovo 22.000 službenika i drugih zaposlenih, a i ove godine, zaključno sa krajem juna, najviše novca završilo je u njihovim džepovima.

Iz kase je, naime, tokom prvih šest mjeseci potrošeno više od 434 miliona maraka, što je manje za oko 4,2 miliona KM u odnosu na isti period lani, a razlog je manje izvršenje višegodišnjih projekata, čija se značajnija realizacija očekuje do kraja godine zbog okončanja postupaka javnih nabavki. 

Tekući izdaci su, s druge strane, skočili za oko 8,9 miliona  u poređenju sa cehom koji je dostavljen na kraju juna prošle godine, te su dostigli 389 miliona.

U okviru te stavke ubjedljivo najviše novca je iskeširano za bruto plate i naknade zaposlenih i to 268 miliona, što je više za oko 4,7 miliona, a razlog je povećanje koeficijenata policijskim službenicima počev od oktobra 2017. godine, te unapređenja zaposlenih putem internog popunjavanja upražnjenih radnih mjesta u institucijama.

Porastao je i račun za naknade troškova zaposlenih. Taj ceh je dostigao 53,55 miliona, što je više za oko 1,8 miliona. Na listi izdataka koji su porasli ove godine u odnosu na isti period prošle su putni troškovi, koji su viši za oko 0,6 miliona, usluge prevoza i goriva za oko 0,4 miliona zbog, kako piše, povećanja cijena goriva, te tekuće održavanje za oko 0,9 miliona.

Manji računi dostavljeni su na stavkama ugovorenih i drugih posebnih usluga, za unajmljivanje imovine i opreme, te za telefonske i poštanske usluge, u prosjeku od nekoliko stotina hiljada maraka.

- Smanjenje pojedinih materijalnih troškova djelimično je kompenzovano novim rashodima usljed novih ili proširenih aktivnosti iz nadležnosti institucija na nivou BiH - kazali su u Savjetu ministara BiH.

Višemilionski računi institucija na nivou BiH godinama izazivaju ogorčenost kod dijela nevladinog sektora, ali i političke elite, iz kojih naglašavaju da BiH, s jedne strane, ne može da izdrži tolike izdatke koji, s druge strane, nemaju opravdanje u rezultatima rada.

Predsjednik Centra za zastupanje građanskih interesa Zoran Ivančić kaže da se na svim nivoima vlasti u BiH budžet ne planira dobro i da je teško naći opravdanje za milionske izdatke koji se ostvaruju.

- U razvijenim demokratijama se radi revizija učinka rada i rezultata institucija, pa se neke ukinu ili se spoje u jednu radi smanjenja troškova. Do takve revizije bi trebalo da dođe i u BiH - rekao je Ivančić.

Priče o tome da je vrijeme da se podvuče crta i vidi koje su institucije zaista potrebne BiH najčešće su padale u vodu i prije dolaska na dnevni red zbog nepostojanja političke volje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana