Troše milione, a nose dotrajale uniforme

Vedrana Kulaga
Troše milione, a nose dotrajale uniforme

Sarajevo - Dio pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH bi do kraja ove godine trebalo da zaduži novu uniformu koja će vizuelno biti drugačija od dosadašnje, potvrđeno je u Ministarstvu odbrane (MO) BiH.

Iako je resor odbrane apsolutni rekorder u potrošnji među institucijama BiH, sa budžetom koji godišnje premašuje 250 miliona maraka, vojnici nose dotrajale uniforme, a Ministarstvo je u proteklom periodu nabavljalo uniforme i čizme neodgovarajućih brojeva.

Novi pravilnik o uniformama donesen je krajem aprila prošle godine, a u Ministarstvu odbrane (MO) BiH ranije su utvrdili da u kompletima jedinstvene terenske, službene i svečane uniforme postoji više odjevnih predmeta iste namjene i da neki predmeti nedostaju.

U tom ministarstvu su još krajem oktobra prošle godine potvrdili da je postupak za izradu idejnog rješenja za novi model jedinstvene terenske uniforme u završnoj fazi te da će prvo nabaviti probnu seriju u ograničenim količinama.

Predviđeno je bilo da probna serija bude testirana u periodu od tri do šest mjeseci, nakon čega će biti urađena analiza koja treba da pokaže dalje korake i konačne uslove za proizvodnju nove uniforme.

Izmjene u odnosu na postojeći model se odnose na novi dezen maskirne šare koji će biti autentičan, odnosno neće biti identičan već postojećim maskirnim šarama drugih vojski i odgovarajućim karakteristikama prirodnog okruženja u BiH.

U MO su juče ponovili da je idejno rješenje za uniforme već dobilo zeleno svjetlo i da će više detalja biti poznato u narednim danima kada će epilog dobiti i ostali procesi.

- Šara je riješena na papiru, ali čekamo da vidimo kako će izgledati na platnu. Otvaranje ponuda je početkom oktobra, tako da očekujemo da će probna serija sigurno stići do kraja godine - kazali su u tom resoru.

OS BiH imaju oko 10.000 pripadnika među kojima su vojnici, podoficiri i oficiri, a posljednjih godina vidljiv je trend sve masovnijih odlazaka iz službe na lični zahtjev, posebno pripadnika iz reda hrvatskog naroda, od kada je Hrvatska postala članica EU.

Vozila

Parlamentarni vojni povjerenik u godišnjim izvještajima već duže upozorava da starost vozila koja su dio voznog parka OS BiH. Posljednji dostupni podaci govore o tome da je znatan broj specijalizovanih vojnih motornih vozila još iz linije nekadašnjih proizvođača FAP-a i TAM-a, koji su sa proizvodnjom prestali prije više od 25 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana