Троше милионе, а носе дотрајале униформе

Ведрана Кулага
Троше милионе, а носе дотрајале униформе

Сарајево - Дио припадника Оружаних снага (ОС) БиХ би до краја ове године требало да задужи нову униформу која ће визуелно бити другачија од досадашње, потврђено је у Министарству одбране (МО) БиХ.

Иако је ресор одбране апсолутни рекордер у потрошњи међу институцијама БиХ, са буџетом који годишње премашује 250 милиона марака, војници носе дотрајале униформе, а Министарство је у протеклом периоду набављало униформе и чизме неодговарајућих бројева.

Нови правилник о униформама донесен је крајем априла прошле године, а у Министарству одбране (МО) БиХ раније су утврдили да у комплетима јединствене теренске, службене и свечане униформе постоји више одјевних предмета исте намјене и да неки предмети недостају.

У том министарству су још крајем октобра прошле године потврдили да је поступак за израду идејног рјешења за нови модел јединствене теренске униформе у завршној фази те да ће прво набавити пробну серију у ограниченим количинама.

Предвиђено је било да пробна серија буде тестирана у периоду од три до шест мјесеци, након чега ће бити урађена анализа која треба да покаже даље кораке и коначне услове за производњу нове униформе.

Измјене у односу на постојећи модел се односе на нови дезен маскирне шаре који ће бити аутентичан, односно неће бити идентичан већ постојећим маскирним шарама других војски и одговарајућим карактеристикама природног окружења у БиХ.

У МО су јуче поновили да је идејно рјешење за униформе већ добило зелено свјетло и да ће више детаља бити познато у наредним данима када ће епилог добити и остали процеси.

- Шара је ријешена на папиру, али чекамо да видимо како ће изгледати на платну. Отварање понуда је почетком октобра, тако да очекујемо да ће пробна серија сигурно стићи до краја године - казали су у том ресору.

ОС БиХ имају око 10.000 припадника међу којима су војници, подофицири и официри, а посљедњих година видљив је тренд све масовнијих одлазака из службе на лични захтјев, посебно припадника из реда хрватског народа, од када је Хрватска постала чланица ЕУ.

Возила

Парламентарни војни повјереник у годишњим извјештајима већ дуже упозорава да старост возила која су дио возног парка ОС БиХ. Посљедњи доступни подаци говоре о томе да је знатан број специјализованих војних моторних возила још из линије некадашњих произвођача ФАП-а и ТАМ-а, који су са производњом престали прије више од 25 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана