Troje članova Kolegijuma Predstavničkog doma na putovanja vode savjetnike i sekretare, efekti puta misterija

Željka Domazet
Troje članova Kolegijuma Predstavničkog doma na putovanja vode savjetnike i sekretare, efekti puta misterija

Sarajevo - Članovi Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH od početka svog mandata na putovanja van BiH potrošili su 111.000 maraka, a da nisu štedjeli pokazuje to što su sa sobom vodili i svoje savjetnike, šefove kabineta, prevodioce, osobe zadužene za odnose s javnošću i vozače.

Za tri protekle godine tri člana Kolegijuma, Mladen Bosić iz SDS-a, Borjana Krišto iz HDZ-a BiH i Šefik Džaferović iz SDA, prema podacima iz Parlamenta imali su 67 putovanja van zemlje, od kojih su na 35 vodili nekoga u "pratnji".

Najviše novca potrošio je Bosić i to 46.000 maraka. Od ukupno 24 putovanja na kojima je bio, na deset je vodio ili šefa kabineta Slavišu Rakovića ili savjetnika Nebojšu Vukanovića.

Druga po rastrošnosti je Krišto koja je na putovanja potrošila malo manje novca od Bosića, 44.000 maraka. Ona je imala 28 putovanja, a na 14 destinacija s njom je putovao i njen savjetnik Dubravko Brdar.

Nešto štedljiviji je bio Džaferović koji je za 15 putovanja potrošio 21.000 maraka, a na 11 je sa sobom vodio ili savjetnika Jasmina Beganovića ili šefa kabineta Zihneta Muhića.

Kada je riječ o destinacijama i povodima putovanja, Bosić je, između ostalog, bio na Samitu evropske politike u Briselu posvećenom zapadnom Balkanu, u Varšavi na Konferenciji zemalja centralne i istočne Evrope posvećenoj pitanjima suvereniteta i solidarnosti te u Budvi na konferenciji o slobodi izražavanja i odgovornosti medija.

Krišto je, između ostalog, učestvovala na Kongresu i sjednici Glavnog odbora žena Evropske narodne stranke, te je prisustvovala komemoraciji u Blajburgu i manifestaciji povodom kanonizacije Majke Tereze u Vatikanu.

Džaferović je učestvovao na međunarodnom okruglom stolu parlamentaraca u organizaciji UN i Velike narodne skupštine Turske u Ankari, a prisustvovao je i manifestaciji koja je u Pragu u Češkoj organizovana povodom obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad nacizmom i oslobođenja logora smrti u Evropi.

Predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Dušanka Majkić iz SNSD-a kaže da u ovim putovanjima u oči pada činjenica da sva tri člana Kolegijuma maksimalno koriste mogućnost da putuju ne vodeći računa o tome koliko to putovanje ima efekta i za BiH i rad Parlamenta.

 - Pregled putovanja najbolje govori o rastrošnosti od koje ni Parlament ni BiH nemaju gotovo nikakve koristi. Teško je objasniti efekte putovanja u Blajburg, Vatikan na kanonizaciju Majke Tereze ili na otvaranje hotela "Šeraton" u Dubrovniku. Ne prezaju ni da na ta putovanja vode i savjetnike i šefove kabineta, što značajno povećava izdatke, a ni na koji način ne doprinosi efikasnosti rada Parlamenta - istakala je Majkićeva.

Mada je Predstavnički dom, dodaje, usvojio zaključak da mu budu dostavljeni i podaci o efektima tih putovanja pored samog odredišta, broja dana provedenih na službenom putovanju, svrhe putovanja, broja članova delegacije i ukupnih troškova za svako putovanje, podaci o rezultatima tih putovanja nisu dostavljeni.

- Jasno je, dakle, da ih nema - kazala je Majkićeva.

Upozorava da je još gore kada članovi Kolegijuma na značajna putovanja šalju svoje šefove kabineta.

- Na neka zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope neki od njih šalju šefove kabineta. Na Konferenciju predsjednika parlamenata u Zagrebu Džaferović je poslao svog šefa kabineta, a na forum u Češku savjetnika - kazala je Majkićeva. Dodaje da se znatan novac troši i na putovanja članova Kolegijuma Doma naroda, ali da su ta putovanja daleko manje koštala.

Dnevnice

Zanimljivo je da iznos dnevnica za putovanja u inostranstvo za članove Kolegijuma na istim putovanjima nije bio jednak. Na primjer, na sastanak u Brisel, gdje je razgovarano o evropskim integracijama, na ime dnevnica Borjana Krišto kao predsjedavajuća i Šefik Džaferović kao njen zamjenik naplatili su po 387 maraka, dok je Mladen Bosić kao zamjenik predsjedavajuće naplatio 450 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana