Trninić: Obezbijeđena sredstva za drugu fazu gradnje auto-puta prema Srbiji

Srna
Trninić: Obezbijeđena sredstva za drugu fazu gradnje auto-puta prema Srbiji

Banjaluka - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da su za drugu fazu gradnje auto-puta od Banjaluke prema Beogradu obezbijeđena sredstva i da očekuje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova.

Trninić je istakao da je prioritet za naredni period izgradnja auto-puta prema Beogradu koja je nedavno počela prvom fazom gradnje na Koridoru Pet ce, od Doboja prema granici sa Srbijom.

“Taj put radićemo u četiri faze. Prva je počela, za drugu smo obezbijedili finansije i očekujem raspisivanje tendera za izbor izvođača radova. Početkom sljedećeg mjeseca razgovaraćemo o nastavku Koridora Pet ce kroz Srpsku”, rekao je Trninić za Alternativnu televiziju.

On je naglasio da nije stala gradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor, te da bi trebalo da bude realizovana u narednom periodu.

Trninić je podsjetio da je krajem prošle godine za tu saobraćajnicu potpisan koncesioni ugovor sa kineskom kompanijom vrijedan 297 miliona evra.

“Ići će to svojim tokom. Ta priča nije stala. Prioritet je put Banjaluka-Beograd. Razgovarali smo sa kineskim partnerima da zastanemo malo sa dinamikom kada je riječ o putu prema Prijedoru, odnosno da se posvetimo eksproprijaciji zemljišta i slično u vezi sa putem prema Beogradu”, objasnio je Trninić.

On je izrazio nadu da će u najskorijem vremenu početi izgradnja mosta na Savi između Srpske i Hrvatske, odnosno kada hrvatska strana definiše sve procedure u vezi sa izborom ponuđača za taj posao.

“Očekujem da taj posao počne veoma brzo ako ne bude smetnji u vezi sa procedurama, žalbama, rokovima i slično”, rekao je Trninić i dodao da je taj posao dobio konzorcijum u kome su jedna domaća i dvije hrvatske kompanije.

Kada je riječ o letu iz Banjaluke prema Teheranu koji je izazvao brojne medijske spekulacije, Trninić kaže da je bila riječ o turističkoj liniji preko Kine na kojoj bi iranski aerodrom bio samo usputna stanica ili “tehnički aerodrom” u kome bi se, između ostalog, dosipalo gorivo, bez ulaza i izlaza putnika.

On je rekao da je to ostalo samo na inicijativi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana