Трнинић: Нове линије са бањалучког Аеродрома од значаја за Српску и БиХ

Срна
Трнинић: Нове линије са бањалучког Аеродрома од значаја за Српску и БиХ

Бањалука - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић истакао је да је "Ryanair" водећи нискобуџетни авио-превозник у Европи и изразио очекивање да ће грађани интересовањем за ове летове натјерати компанију да прошири понуду за више дестинација, јер је ријеч о веома интересантним понудама за кориснике.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је раније да ће ове јесени са Аеродрома Бањалука бити успостављени летови на двије врло важне европске дестинације, наводећи да су разговори о томе са авио-компанијом већ закључени.

"Након успостављања тих летова, очекује се још један број линија, што ће бити позитивна и добра прича. Захвална сам што смо све ове године успјели да одржимо линију Београд-Бањалука, која је била изузетно важна у вријеме када се са нашег аеродрома није летјело, и та ће линија остати и даље", рекла је Цвијановићева у петак, 20. априла новинарима у Бањалуци.

Трнинић је подсјетио да у претходном периоду анализа стања на бањалучком аеродрому показала да се нешто мора мијењати, те да је прва одлука биула да се крене у инвестицију како би се аеродром оспособио да буде конкурентан и интересантан авиоператерима.

"У августу прошле године Министарство је послало писмо намјере на више адреса, од којих је 'Ryanair' одговорио већ у септембру. У новембру смо имали састанак у Риму гдје смо договори детеље, да би у јануару дошли до приједлога уговора", појаснио је Трнинић.

Он је истакао да није било никаквих посебних услова "Ryanair", осим да се обезбиједи могућност нелета из другог правца, такозваног правца 35, за што, како је навео, постоји могућност.

Вршилац дужности директора "Аеродрома Бањалука" Душко Ковачевић изјавио је да је најављено успостављање авио-саобраћаја из Бањалуке за два европска аеродрома - Брисел и Мемингем од изузетног значаја за Бањалуку, цијелу регију, али и БиХ.

Ковачевић је данас рекао новинарима на Аеродрому у Маховљанима да ломпанија "Ryanair" у новембру дефинитивно креће са летовима са бањалучког аеродрома на двије дестинације.

"Ријеч је о аеродромима у близини Брисела и Минхена, тачније аеродроми Шарлроа и Мемингем. Ти аеродроми за нас могу бити изузетно значајни, јер преко њих имамо могућност повезивања са више од 90 дестинација у разним европским градовима", истакао је Ковачевић.

Он је нагласио да је у успостављању нових линија "Аеродром Бањалука" имао изузетно подршку Владе и премијера Жељке Цвијановић, као и Града Бањалука, те изразио задовољство што грађанима могу коначно понудити оно што су дуго очекивали, а то су јефтини летови са бањалучког аеродрома.

"Већ сада смо спремни да примимо све летове који су најављени. Надлежни из 'Ryanair' су већ били на аеродорому, прегледали услове и веома су задовољни оним што су видјели. Пред нас нису постављени никакви додатни услови како би они летјели с нашег аеродрома", нагласио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, на бањалучки аеродром већ слијеће међународна компанија "Air Serbia".

"Да не испуњавамо све услове, они не би овдје ни слијетали. Што се тиче 'Ryanair' они испуњавању све услове што се тиче летења и слијетања на наш аеродром, а ми смо спремни да их примимо", објаснио је Ковачевић.

Компанија "Ryanair" најавила је данас своје прве летове из БиХ, односно двије нове линије из Бањалуке до аеродрома Шарлроа у Бриселу и Меминген у Немачкој.

Из "Ryanair" је саопштено да ће се на обје линије саобраћати два пута седмично почевши од новембра према зимском реду вожње за ову годину, а карте ће бити доступне за продају већ данас на интернет страници компаније.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана