Трибунал одбацио захтјеве одбране

Трибунал одбацио захтјеве одбране 10.11.2017 21:07 | Срна

Хаг - Судско вијеће Хашког трибунала одбацило је захтјеве одбране бившег команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића у вези са његовом процесном способношћу и покретањем поступка против главног хашког љекара Пола Фалкеа.

У образложењу суда се, између осталог наводи, да се оцјена о погоршаном здравственом стању Младића базира на ставу љекара који није лично прогледао Младића.

У образложењу, које је потписао судија Алфонс Орије, се наводи да одбрана није показала да здравствено стање оптуженог оправдава да се због тога одгоди изрицање првостепене пресуде, као и да је, према мишљењу независних стручњака и љекара УНДУ-а, његово стање стабилно.

Што се тиче захтјева одбране да се покрене поступак против Фалкеа у саопштењу се наводи да судско вијеће није надлежно по том питању већ је само Механизам за међународне кривичне трибунале надлежан да проводи и оконча све поступке у вези са непоштовањем суда.

"Механизам је одговарајући форум који треба да одреди да ли има основа да је појединац одговоран за непоштовање суда", наводи се у саопштењу.

Браниоци генерала Ратка Младића затражили су од Хашког трибунала да хитно закаже рочиште на којем ће се утврђивати да ли је Младић процесно способан, те размотрити њихов захтјев за покретање поступка против главног хашког љекара Пола Фалкеа.

У свом поднеску, Младићеви адвокати су поновили ранији захтјев да се због тога одгоди изрицање првостепене пресуде Младићу, заказано за 22. новембар, и да се претходно одлучи о њиховим захтјевима.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица