Tri konzorcijuma u trci za most na Savi

Vedrana Kulaga
Tri konzorcijuma u trci za most na Savi

Banjaluka - Priča o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške, koja traje gotovo deceniju i po, mogla bi konačno da dobije epilog nakon što je okončan tender za izbor izvođača radova na koji su stigle tri ponude, a ugovori bi trebalo da budu potpisani tokom zime.

Pristigle ponude juče su otvorene u sjedištu “Hrvatskih cesta” u Zagrebu, koje su i raspisale tender.

Najpovoljniju ponudu, vrijednu 23,49 miliona evra, prema nezvaničnim informacijama, dostavio je konzorcijum firmi “Integral inženjering” Laktaši, “Đuro Đaković montaža” i “Zagreb montaža”.

Druga po vrijednosti je ponuda koju je dostavio konzorcijum “Hering” i GP “Mostogradnja” iz Širokog Brijega vrijedna 41,54 miliona evra, dok je 46,21 milion evra ponudio konzorcijum kompanija ICM i “Maeg konstrucioni” iz Italije. Rok žalbe je deset dana od dana otvaranja ponuda.

Direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić nije mogao da govori o tome koje su kompanije dostavile ponude ni o njihovoj vrijednosti, navodeći da sve treba da pregleda nadležna komisija.

- Najvažnije je da je otvaranje ponuda prošlo bez problema. Pristigle su tri potpune ponude, a riječ je o tri konzorcijuma. U njima ima i domaćih i evropskih kompanija - istakao je Topić, ocijenivši da je ovo veoma važan korak u realizaciji cijelog postupka, te da sada slijedi pregled i vrednovanje ponuda.

Topić se nada da ni tu neće biti problema i nepotrebnog gubljenja vremena.

- Plan je da tokom zime bude potpisan ugovor sa izvođačem radova, kako bismo na proljeće, kada krene građevinska sezona, počeli sa radovima - naglasio je Topić.

U “Autoputevima Republike Srpske” su juče kazali za “Glas Srpske” da treba sačekati da se detaljno pregledaju ponude, te da će tek nakon toga biti ocijenjeno koja je najpovoljnija, ali i tehnički najprihvatljivija.

Priča o izgradnji mosta na Savi dužine 463 metra traje još od 2004. godine, a RS je uradila sve što je bilo u njenoj moći i nadležnosti da pripremi realizaciju projekta.

BiH je već dobila 6,8 miliona evra kroz investicioni okvir za zapadni Balkan. Hrvatska, osim za pola mosta, treba da obezbijedi novac i za izgradnju pristupne saobraćajnice do čvora Okučani duge oko 9,5 kilometara, za šta će joj biti potrebno više od 40 miliona evra.

Vrijednost projekta

Projekat izgradnje mosta na Savi kod Gradiške sa pristupnim saobraćajnicama je, prema ranijim podacima, vrijedan 64 miliona, a vrijednost samog mosta je 23,2 miliona evra. Njegovim završetkom autoput Banjaluka - Gradiška bio bi spojen sa autoputem Zagreb - Beograd, dok bi Gradiška konačno prodisala i riješila se saobraćajnog kolapsa, s obzirom na to da je trenutni prelaz preko Save smješten u njenom centru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana