Trećina poslanika prespavala sjednice

Vedrana Kulaga
Trećina poslanika prespavala sjednice

Banjaluka - Skoro trećina poslanika u Narodnoj skupštini RS za devet mjeseci nije postavila nijedno poslaničko pitanje, niti su pokrenuli bilo kakvu inicijativu, a za ćutanje je svaki od njih u džep stavio više od 10.000 maraka.

Pokazao je to monitoring rada poslanika u prvih devet mjeseci ove godine koji su obavili Centri civilnih inicijativa (CCI). Glas naroda zastupaju 83 poslanika, a od početka godine do kraja septembra kroz poslaničke klupe prošlo ih je 87, jer su pojedinci dobijali druge pozicije u vlasti, a na njihova mjesta dolazili drugi. U tom periodu je održano 37 zasjedanja na kojima je pokrenuto 175 pitanja i inicijativa. Bez ijednog pitanja i inicijative bilo je 26 poslanika među kojima je 20 sve vrijeme sjedilo u poslaničkim klupama. Među njima je devet poslanika SNSD-a, koji ima i najbrojniji klub te pet iz SDS-a koji je druga stranka po snazi u parlamentu RS.

S druge strane, najviše poslaničkih pitanja i inicijativa postavio je i pokrenuo Vukota Govedarica iz SDS-a - 15, a slijede njegov stranački kolega Marinko Božović sa 11, Miroslav Brčkalo i Branislav Borenović iz PDP-a sa devet, odnosno osam.

Na sjednicama parlamenta RS diskutovano je o više od 100 mjera, a bez riječi je bilo 11 tribuna, dok ih je isto toliko diskutovalo samo o jednoj od mjera.

Konsultant CCI za monitoring rada parlamenta RS Željko Ninković je kazao da je aktivnost poslanika bila na ujednačenom nivou i u prethodnim sazivima, ali da postoji tendencija da bude proširen krug ljudi koji učestvuju u raspravi.

- Ranije je bio profilisan određen broj poslanika koji su držali glavnu riječ, a sada je malo širi krug onih koji su zainteresovani za rad. To je pomak i pokazuje da je povećan nivo odgovornosti prema obavezama u radu - rekao je Ninković i dodao da CCI ne ocjenjuje bilo čiji rad, nego prezentuje javnosti nalaze monitoringa.

Politikolog Vlade Simović kaže da su poslanici dužni da rade i da se od njih očekuje da se maksimalno posvete svom poslu, ali priznaje da ima i onih koji samo sjede u poslaničkim klupama i predstavljaju glasačku mašineriju.

- Poslanička odgovornost je izuzetno velika. Donose zakone koji se tiču svih nas i njihova neuključenost za nešto za šta su dobili legitimitet od građana je više od neodgovornosti i političke neozbiljnosti koja treba da bude sankcionisana od strane građana na idućim izborima - zaključio je Simović.

Iz budžeta RS je za devet mjeseci za plate poslanika dato 1,8 miliona KM. Plata onih koji su zasnovali radni odnos u Narodnoj skupštini je 2.550 KM, a uz minuli rad i ostale naknade zarade i 3.000 maraka. Oni koji nisu u stalnom radnom odnosu u parlamentu imaju pravo na paušal koji iznosi 1.785 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana