Трећина институција повећала потрошњу

Ведрана Кулага
Трећина институција повећала потрошњу

Сарајево - Институције БиХ потрошиле су више од 403 милиона марака у првих шест мјесеци ове године, а више од трећине их је повећало издатке у односу на исти период лани.

Показао је то извјештај о извршењу буџета институција БиХ у првом полугодишту, који је усвојен на јучерашњој сједници Савјета министара БиХ.  Иако су укупни издаци мањи за 12,3 милиона КМ у односу на исти период лани, што у Министарству финансија и трезора објашњавају мањим извршењем капиталних издатака, подаци из извјештаја о извршењу буџета показују да је од 75 институција чак 27 потрошило више новца ове године.

Издаци

Највише новца из буџета поново је отишло за лична примања запослених којих је у првом полугодишту просјечно било 22.131. За бруто плате и накнаде потрошено је 258,71 милион КМ што је за око 1,4 милиона више него у истом периоду лани, а за накнаде трошкова запослених дато је 50,75 милиона. То је, према подацима ресора финансија и трезора, мање за око 4,1 милиона него у првој половини 2013. године.

- Износ је мањи јер је у првој половини ове године обрачуната накнада за коришћење годишњег одмора, односно регреса само за запослене у институцијама правосуђа - наводи се у извјештају и додаје да ће друге институције укњижити ову накнаду у другој половини године.

 

 

Опширније прочитајте у штамоном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана