Traže smještaj za Kebu, Budimira i Pudarića

Agencije
Traže smještaj za Kebu, Budimira i Pudarića

Sarajevo - Predsjednik i potpredsjednici FBiH Živko Budimir, Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić, uprkos ranijem dogovoru, ipak će biti "iseljeni" iz zgrade Predsjedništva BiH, koja od 1. aprila nema potpune usluge održavanja.

Upravljanje ovom zgradom prije tri godine Savjet ministara prepustilo je Službi za zajedničke poslove institucija BiH, no to još nije završeno jer ova služba nije dobila traženi dodatni novac iz državnog budžeta, pišu Nezavisne novine.

Nakon više zaključaka Predsjedništva, iz njihovog objekta u Sarajevu od početka ove godine iseljene su tri federalne institucije: Arhiv, Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Služba za zajedničke poslove FBiH, koja je prethodnih godina upravljala zgradom.

Direktor federalne službe Davorin Korać, koji nam je u januaru i rekao da je dogovoreno da čelnici FBiH ostanu u zgradi Predsjedništva BiH, danas je precizirao da bi oni, prema zaključku Vlade FBiH, na ovoj adresi trebalo "da ostanu do iznalaženja adekvatnog smještaja".

"Služba intenzivno radi na iznalaženju rješenja za smještaj ureda predsjednika FBiH i dva potpredsjednika FBiH i sa sigurnošću mogu reći da će oni biti osigurani na drugoj lokaciji prije oktobra 2014. godine", ustvrdio je Korać.

Kao jedna od mogućih lokacija za novi smještaj čelnika FBiH spominje se zgrada u Alipašinoj ulici u Sarajevu, u kojoj je prije bila Ambasada SAD.

Budući da je zgrada Predsjedništva BiH, zbog povlačenja osoblja federalne Službe za zajedničke poslove, od 1. februara ostala bez ugostiteljskih i usluga održavanja čistoće, juče je reagovalo Savjet ministara. Zadužilo je državnu Službu za zajedničke poslove da odmah, na privremenoj osnovi, omogući rad bifea i usluge održavanja čistoće u zgradi Predsjedništva "za institucije BiH, dok sve federalne institucije napuštaju prostor zgrade". Obećano je da će tek po iseljavanju preostalih federalnih institucija (čelnici FBiH) donijeti konačnu odluku o mogućnostima finansiranja troškova potrebnih za rad državne Službe za zajedničke poslove u zgradi Predsjedništva.

Direktor ove državne službe Siniša Perković tvrdi da je već danas ispoštovao dio naloga Savjeta ministara i u zgradu Predsjedništva, u kojoj su i Ustavni sud BiH, Arhiv BiH i Ministartstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, poslao zaposlenike da očiste prostorije.

"Problem rada bifea riješićemo narednih dana jer je Služba FBiH iznijela svoju opremu. Iz ove službe su nam rekli da bi već do juna mogli iseliti čelnike FBiH jer su na dobrom putu da im nađu adekvatan smještaj", rekao je Perković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana