Трансплантација јетре у РС све извјеснија

nezavisne.com
Трансплантација јетре у РС све извјеснија

Бањалука - Промоција нове методе лијечења болесника у РС, односно лапароскопске хирургије јетре једна је од тема 20. Међународног стручног састанка који је у данас окупио представнике удружења хирурга из земаља ширег окружења у организацији Удружења хирурга РС.

Скуп је отворила Сребренка Голић, потпредсједник Владе РС, која је изразила задовољство што су угостили признате хирурге који су поред успјешне прве лапароскопске операције јетре обављене у четвртак размијенили знања са љекарима РС.

Истакла је да је много уложено у област здравства, за шта је у посљедњих 10 година РС уложила више од 600 милиона КМ.

Према ријечима Здравка Марића, предсједника Удружења хирурга РС, то што смо мала земља не значи да немамо право на развијање трансплантације јетре.

"Мислим да у посљедње двије-три године нико из РС није добио трансплантацију јетре", рекао је Марић и додао да се она изводи у Тузли, те у Београду и Новом Саду.

Трансплантација јетре је, како истиче, скуп пројекат који мора направити ресорно министарство, а нова болница је добра прилика за промоцију нових метода лијечења.

Што се тиче кадра, како истиче Марић, тржиште рада је отворено и лако се дође до њега.

Владо Ђајић, в.д. генералног директора УКЦ РС, рекао је да је план да се поред градње новог објекта у Бањалуци ради на  едукацији кадра, а доказ томе је прва лапароскопска операција јетре која је у четвртак урађена на УКЦ РС, као и сам скуп, гдје су се окупили најбољи хирурзи из региона.

"Наши љекари су на едукацијама у Бечу, Љубљани, Београду и другим центрима, а план нам је да доводимо стручњаке из свијета да код нас раде операције и врше едукације", рекао је Ђајић и додао да већ наши љекари асистирају на тим операцијама.

Додаје да су имали састанак са ресорним министром и да раде на регулативама за трансплантацију јетре, која  је врло озбиљна ствар и због тога се морају задовољити законски и медицински акти те дефинисати услови за давање и примање органа.

"Имамо подршку руководства РС и ресорног министарства да направимо ту законску регулативу, а паралелно с тим радимо и оспособљавање нашег кадра. Мислим да ћемо ове године завршити све", рекао је Ђајић.

Зоран Алексић, предсједник УО Удружења хирурга РС, рекао је да је операција у четвртак протекла уредно, а пацијент ће за десетак дана моћи да се врати свим активностима те да лапароскопија и служи за то да би пацијент кратко боравио у болници, раније вратио пословима и да нема ожиљак.

Генерални покровитељ скупа је Милорад Додик, предсједник РС, а специјални гости су професори Бјорн Едвин и Јакоб Бергсланд из Краљевске болнице у Ослу, који су прекјуче у Клиници за општу и абдоминалну хирургију УКЦ РС извели лапароскопску операцију јетре, која до сада није рађена на овим просторима.

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке,  у данас је угостио представнике удружења хирурга из БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, Словеније и Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана