Trampova paljba po Makronu: U Parizu su učili njemački

Trampova paljba po Makronu: U Parizu su učili njemački 13.11.2018 18:06 | Agencije

Vašington - Američki predsjednik Donald Tramp ponovo se oglasio na Tviteru. On je u seriji tvitova osuo paljbu na francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Tramp se takođe raspisao i o ceremoniji u Parizu povodom obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, o trgovinskoj razmjeni, ali i o tome zašto prvog dana u Francuskoj nije posjetio groblje na kom su sahranjeni američki vojnici.

"Emanuel Makron predlaže da Evropa formira sopstvenu vojsku kako bi se zaštitila od SAD, Kine i Rusije. Ali Njemačka je ta koja je učestvovala u Prvom i Drugom svjetskom ratu – kako je prošla Francuska? Počeli su da uče njemački u Parizu prije nego što su stigli Amerikanci. Platite NATO ili ne!", napisao je Tramp.

Potom je pisao i o proizvodnji vina u Francuskoj.

"Što se tiče trgovine, Francuska pravi odlično vino, ali pravi ga i Amerika. Francuska veoma otežava Americi da prodaje svoje vino Francuskoj, diže tarife, dok SAD olakšavaju francuskim vinarijama i smanjuju tarife. Nije fer, to mora da se promjeni!", dodao je on.

"Problem je što Emanuel ima vrlo nizak rejting javnog mnjenja u Francuskoj, 26 odsto, i stopu nezaposlenosti od skoro deset odsto. Samo je pokušavao da promjeni temu. Uzgred, ne postoji zemlja sa više nacionalizma od Francuske, mnogo ponosni ljudi – i to s pravom... Učinite Francusku ponovo velikom", naveo je Tramp.

Kako je još naveo, zbog lošeg vremena helikopter nije mogao da poleti do groblja, a on je predložio da ga do tamo odvezu, međutim to je odbila bezbjednosna služba.

Francuski predsjednik Emanuel Makron nije želio da komantariše "napade", saopštila je kancelarija francuskog predsjednika.

Upitana za komentar na tvitove, kancelarija francuskog predsjednika je saopštila da nema šta da kaže na tu temu i dodala da je Makron veoma jasno stavio do znanja Trampu tokom razgovora u subotu u Parizu sve u vezi evropske vojske i evropske odbrane.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica