Трамп би из САД могао да протјера стотине људи поријеклом из БиХ

Faktor.ba
Трамп би из САД могао да протјера стотине људи поријеклом из БиХ

Вашингтон - Доналд Трамп, новоизабрани предсједник Сједињених Америчких Држава, током предизборне кампање много пута је највљивао да ће протјерати више од 11 милиона илегалних имиграната.

Након побједе на изборима, мало је ублажио реторику па сад наглашава да ће да протјера само криминалце, убице, дилере дрогом, односно све оне који имају криминални досје.

И одлазећа влада предсједника Барака Обаме такође је протјеривала хиљаде илегалних имиграната и такође су први на удару били они с криминалним досјеима.

Што се тиче Босне и Херцеговине ни наши држављани, од којих је већина дошла у Америку током и након рата деведесетих, нису били поштеђени за вријеме Обамине администрације, али сљедећих неколико година очекује се огроман број екстрадиција.

Према подацима којима располажу амерички медији, тренутно се провјерава "најмање" 600 особа поријеклом из БиХ, преноси "Фактор".

Досад су депортоване десетине људи, а углавном је ријеч о онима који су, према оцјени америчких власти, "лагали" приликом тражења имигрантских виза.

"Познато је да нам је из САД-а изручен, односно депортован већи број особа, углавном осумњичених за ратне злочине, који су тамо процесуирани за имиграцијске преваре, јер су скривали податке о свом учешћу у рату", рекао је за поменути портал портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Наиме, сви документи војски, паравојски и полиција у БиХ доступни су како Хашком трибуналу, тако и америчким властима.

Уколико у тим документима пронађу име особе која није навела да је током рата била војно-полицијски активна, посебно у Сребреници гдје је почињен геноцид, или Приједору, Чапљини и сличним мјестима, "пали се црвена лампица" и креће детаљна провјера. Велики број већ је депортован на захтјев власти у БиХ, највише на захтјеве послане из Тужилаштва БиХ, односно Посебног одјељења за ратне злочине.

Правосуђу БиХ је тако из Лас Вегаса изручен и Дејан Радојковић, оптужен за ратне злочине у Сребреници.

Он се терети да је на магистралном путу Братунац – Коњевић Поље, заједно са припадницима Трећег вода Центра за обуку на Јахорини Специјалне бригаде полиције Републике Српске, отворио рафалну паљбу на неколико мушкараца бошњачке националности који су 1995. године покушали да побјегну из Сребренице.

Ипак, он је ослобођен оптужби пресудама прво суда у Бијељини, а потом Врховног суда Републике Српске.

Међу онима који су депортовани је и Неђо Иконић, који је био надређени Радојковићу, а који је био настањен у Милвокију. Он је депортован 2010. године, али и он је ослобођен.

У Њујорку је ухапшен и у јуну 2013. године властима БиХ изручен и Сулејман Мујагић.

Он је оптужен за ратне злочине почињене током 1995. године у својству једног од команданата војске бивше Аутономне покрајине Западне Босне под вођством осуђеног ратног злочинца Фикрета Абдића. Мујагић је осуђен већ идуће године на осам и по година затвора, а казну му је прошле године потврдио и Врховни суд ФБиХ.

Един Џеко ухапшен је у држави Вашингтон и у децембру 2012. године изручен Босни и Херцеговини.

Двије године касније осуђен је на десет година затвора за убиство, односно учешћа у стријељању шест ратних заробљеника у Трусини код Коњица.

У априлу 2011. из САД-а је изручена и Расема Хандановић "Зоља", која је због злочина такође у Трусини осуђена на пет и по година затвора.

Един Сакоч је ухапшен у Вермонту и изручен БиХ 19. фебруара ове године.

Он се терети да је као припадник ХВО-а починио ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Почитеља и Чапљине.

Алмаз Незировић, такође бивши припадник ХВО-а осумњичен за ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Дервенте, ухапшен је у Вирџинији и изручен у јулу 2015. И он као и Сакоч чека пресуду.

Најсвјежији примјер је Азре Башић, рођене Ријечанке, коју правосуђе БиХ терети за ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Дервенте, почињене 1992. године. Бивша припадница ХВО-а је након рата напустила БиХ и емигрирала у Кентаки.

Прије неколико дана је изручена у БиХ. Што се тиче изручења из БиХ у Сједињене Државе, најпознатији је случај Мајкла Вучића, наставника који је тражен због вишеструких силовања ученица у Илиноју.

Њега је у децембру 2014. године Служба за послове са странцима лоцирала у Читлуку, одакле му је отац, ухапсила и депортовала у САД гдје је осуђен на чак 50 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана