Тома Фила, београдски адвокат, за Глас Српске: Караџића чека тешка казна у политичком процесу

Горан Маунага
Тома Фила, београдски адвокат, за Глас Српске: Караџића чека тешка казна у политичком процесу

Могућност да Хашки трибунал ослободи Радована Караџића равна је нули, а могућност да му досуди доживотну робију много је велика. То ће бити политичка одлука, каже у интервјуу "Гласу Српске" чувени београдски адвокат Тома Фила.

* ГЛАС: Какву пресуду Хашког трибунала очекујете у процесу против Радована Караџића?

ФИЛА: Никад ништа добро од тог суда нисам очекивао, а ни доживео. Ја сам у Хашком трибуналу био од 1996. године и тамо сам провео највише времена од свих адвоката. Искуство ме научило да од тог трибунала могу да очекујем само лоше. Нестанком бившег предсједника Србије Слободана Милошевића Караџић је сада "главни јунак" српске агресије, Срба који су геноцидан народ и који су све најгоре. Те лажи и данас се тешко сузбијају. Друго, треба имати у виду да је Хашки трибунал направљен да ради против Срба, нарочито против Милошевића. А када је он нестао, по рангу следе Караџић па командант Главног штаба ВРС Ратко Младић.     

* ГЛАС: Колика је могућност да Хашки трибунал ослободи Караџића, а колика да му досуди максималну казну, односно да ли има шансе да пресуда буде строго заснована на праву, а не на политици као што упозоравају многи стручњаци и правни експерти?

ФИЛА: Бићу пријатно изненађен било којом казном која није доживотни затвор. Ту нема говора о заснованости пресуде на праву, то ће бити политичка одлука. Па то је у Сарајеву давно обећао и амерички дипломата и један од креатора Дејтонског споразума Ричард Холбрук. Тај суд је политички са намером да и после Милошевића растури што може. Међутим, хвала Богу да се Република Српска држи.  

* ГЛАС: Како оцјењујете одлуку суда да одбије огроман број доказа који су ишли у Караџићеву корист?

ФИЛА: Зато што, у случајевима Караџића и Младића, суд има исти политички циљ као и у случају Милошевића. А то је политички обрачун са Србијом, јер они имају флоскулу да јака Србија значи немиран Балкан. Да Србију треба поделити, да постане мала, да доживи 1912. годину и да буде сведена на београдски и нишки пашалук. И наравно, да нестане РС коју планирају да поделе на три-четири кантона. То ће покушати. Докле год Срби буду јаки и јединствени да се одупру томе, неће успети. Али они ће наставити да траже и чекају, све док не нађу колаборационисту преко којег ће то да заврше.     

* ГЛАС: Да ли су Тужилаштво и одбрана имали равноправан статус у судници током овог процеса?

ФИЛА: Наравно да нису. Зато ће пресуда да носи и печат те неравноправности. Коме требају докази да Караџић није крив? Тај суд није прављен да би неко од Срба био ослобођен, него да би били осуђени. Све док не буду извучени закључци да су Срби геноцидан народ, да смо мучитељи, масовни силоватељи...

* ГЛАС: У јавности се често може чути стављање у контекст суђења Караџићу и хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу. Како Ви гледате на та два процеса?

ФИЛА: Они су ослобођени јер су били сарадници управо оних који су донели политичке одлуке о сатанизацији Милошевића, Караџића, Младића, Срба. Такви су на разне начине ослобађани. Неки су били мало у притвору па су ослобођени.

* ГЛАС: Има ли шансе за сличан преокрет у случају против Караџића уколико првостепена пресуда буде осуђујућа?

ФИЛА: Нема никакве. Француски систем у том судству иначе је незгодан, првостепене пресуде буду потврђене у 99 одсто случајева. Некад буде мало интервенција у погледу казне.

* ГЛАС: Сматрате ли да ће евентуална осуђујућа пресуда против Караџића бити употријебљена као политички адут против РС и може ли она представљати опасност за РС иако је ријеч о суђењу за индивидуалну одговорност?

ФИЛА: Пресуду Караџићу покушаће да употребе за напад на РС. Сада следи битка за Српску. Најгора последица пресуде Караџићу биће то што ће та пресуда бити коришћена у покушају  елиминације РС, поготово назива Република. Настојаће да је кантонизују. Запад не жели исламску, муслиманску државу у БиХ, зато су и гурнули Хрвате у други ентитет. Али хоће муслиманску доминацију у БиХ. Не одустају од тог плана. Следи жесток удар на Српску, на председника РС Милорада Додика и на све који су уз њега, а спас је само у српском јединству.

Брамерц

* ГЛАС: Како коментаришете стварање атмосфере у којој је Радован Караџић унапријед проглашен кривим, а у чијем креирању је један од најактивнијих људи главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц?

ФИЛА: Наравно да је Брамерц то радио јер му је то посао. Зато је и добио тако велику плату, коју никад не би имао без Хашког трибунала јер је он један обичан службеник. Након што обави тај посао и врати се старом послу, њему ће плата опет бити две-три хиљаде евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана