Током посјете Лаврова безбједност на највишем нивоу

ATV
Током посјете Лаврова безбједност на највишем нивоу

У петак у Бањалуци безбједност ће бити на највишем нивоу, најављује данас министар унутрашњих послова Српске. Драган Лукач каже да ће полиција ангажовати довољно припадника, снага и ресурса да обезбједи посјету Сергеја Лаврова, али детаље о кретању руске делегације, још не открива. Познато је само да су такве мјере биле на снази само два пута у посљедњих 20 година.

“Ово обезбјеђење радиће се по првом степену. Врло је мало таквих обезбјеђења урађено. Тако нешто је рађено када су Бањалуку посјетили тадашњи папа Јован Павле Други и недавно предсједник Савјета федерације руског парламента Валентина Матвијенко, и ево сада када долази господин Лавров,” рекао је Лукач.

Драган Лукач подсјећа да је Лавров требало да присуствује недавном освештању темеља руско-српског центра у Бањалуци, али да је његов долазак одгођен за петак. Поручује да посјета мора да прође безбједно.

Све ће почети на аеродрому Бањалука. Након што министар спољних послова Русије дотакне тло Републике Српске запутиће се ка највећем граду. На путу од Маховљана до Бањалуке биће обустављен саобраћај.

Биће блокирана и већина улица у Бањалуци. На сваких 30-ак метара биће по један полицајац. Поједине улице којима ће се кретати руска делегација затворене ће бити и за пјешаке.

Иако се још до детаља не зна куда ће се кретати руководство Руске федерације, у плану је посјета Влади Српске. Стижу и на, у понедјељак освјештане, темеље руско-српског центра. 

О значају посјете руског шефа дипломатије, говори и предсједник Српске. Милорад Додик поручује да је Сергеј Лавров пријатељ српског народа и добар познавалац прилика у БиХ. Каже да је Лаврову позната ситуација у БиХ још од времена када је био амбасадор Руске Федерације у Савјету безбједности УН и све вријеме обављања функције министра спољних послова.

“Русија се, у том погледу, веома принципијелно понаша. Са свим својим проблемима и оспоравањима које покушава да јој наметне Запад, Руска Федерација показује своју виталност и ми цијенимо њихову објективну страну и потпуно уравнотежен приступ ситуацији у БиХ. Они све ове године изричито стоје иза свог става да се Дејтонски мировни споразум мора поштовати и да било каква промјена мора да буде договор унутар БиХ,” каже Додик.

Најављује Додик да ће информисати Лаврова о стању у Српској. Разговараће, каже, и о могућим инвестицијама Русије у Републици Српској. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана