Tokić priveden zbog širenja vjerske mržnje

Goran Maunaga
Tokić priveden zbog širenja vjerske mržnje

Banjaluka - Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić priveden je u petak nakon što je ispred zgrade Gradske uprave i Hrama Hrista spasa u Banjaluci istakao ratnu zastavu RBiH i poručio da je RS genocidna tvorevina u kojoj četnička policija vrši represiju nad Bošnjacima.

Huškačku akciju Tokić je danima najavljivao na društvenoj mreži “Fejsbuk” o čemu je “Glas Srpske” u više navrata pisao.

On je pozivao Bošnjake na masovno okupljanje u Banjaluci pod parolom “Zastave RBiH na svakom pedlju naše zemlje” kako bi obilježili 22. maj - dan kada je BiH primljena u UN. Iako je zakonom propisano da sva javna okupljanja moraju biti unaprijed najavljena policiji, Tokić to nije učinio.

Provokacija

Na Tokićev poziv odazvalo se samo nekoliko Bošnjaka, ali bez zastava. Isticanje zastave sa ljiljanima izazvalo je negodovanje prolaznika, a Tokić je ubrzo priveden zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti i sprečavanja rasplamsavanja varnica. On i Adnan Babajuć su bili sprovedeni u Okružno tužilaštvo u Banjaluci i pušteni su nakon ispitivanja a u nastavku postupka braniće se sa slobode, potvrdila je sinoć Srni portparol tužilaštva Maja Đaković-Vidović.

Ona je rekla da su osumnjičeni pušteni, s obzirom da nisu ispunjeni zakonski razlozi za prijedlog za određivanje pritvora.

Nakon Tokićevog privođenja došlo je do incidenta, a u CJB Banjaluka su istakli da je novinar “Fejs TV” Rašid Halilović prijavio da ga je napalo nepoznato lice. Policija je utvrdila da se radi o R. G. i najavila njegovo privođenje na saslušanje.

Iz Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka saopšteno je da je s Tokićem priveden i Adnan Bajrić, koji mu je dao ratnu zastavu.

- U neposrednoj blizini došlo je do spontanog okupljanja više od 30 građana, koji su počeli da negoduju zbog isticanja ratne zastave. Došlo je i do verbalnog sukoba između okupljenih građana i Tokića pa je prijetila opasnost da dođe i do fizičkog sukoba, odnosno napada na Tokića i Bajrića - navedeno je u saopštenju CJB Banjaluka.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač istakao je da je Tokić nastupio sa neprimjerenim i veoma zapaljivim izjavama.

- Ono što je danas uradio prevazišlo je sve njegove dosadašnje izjave i postupke. Došao je sa ratnom zastavom na polaganje vijenaca na spomenik za 12 banjalučkih beba za koje znamo šta znače za Banjaluku i RS. On je izazvao takvu provokaciju da su ljudi koji su došli da polože vijence reagovali i došlo je do verbalnog sukoba - pojasnio je Lukač navodeći da je policija obavijestila tužilaštvo i da je tužilac izdao naredbu da Tokić bude priveden zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Tokićev advokat Kadrija Kolić izjavio je da su pripadnici MUP-a RS prekršili Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Tokić, koji je na prošlogodišnjim izborima bio kandidat za potpredsjednika RS, prije privođenja uspio je da održi svojevrsnu pres-konferenciju, a sve vrijeme dok je govorio držao je zastavu RBiH na kojoj su ljiljani koji se nalaze i na ratnoj zastavi Armije RBiH pod kojom su se njeni pripadnici borili protiv Vojske RS. Tokić je neprestano vrijeđao okupljene pokušavajući da izazove njihovu reakciju i incidente.

Tokić je rekao da je BiH prije 23 godine primljena u UN s tom zastavom, a da danas neki pokušavaju osporiti državnost BiH kroz deklaraciju o negiranju državnosti BiH u Narodnoj skupštini RS i kroz sabor SNSD-a koji je najavio mogućnost otcjepljenja od BiH. Pred samo hapšenje razvio je i aktuelnu zastavu BiH, što su federalni mediji iskoristili da stanu u Tokićevu odbranu tvrdeći da nije isticao ratna obilježja, ali su ubrzo demantovali sami sebe.

- Bošnjaci i patriote danas su suočeni sa nevjerovatnom torturom na teritoriji RS. Bošnjački narod to više neće tolerisati. Bošnjaci i patriote nemaju vremena da čekaju da oni koji su zadojeni četničko-fašističkom ideologijom zavole BiH - rekao je Tokić.

Iako je sve vrijeme provocirao, on je ustvrdio da je otkazao masovne skupove zbog bezbjednosti građana i mogućih sukoba. Samo noć prije na njegovom “Fejsbuk” profilu stajao je poziv za masovno okupljanje Bošnjaka sa ratnim zastavama. Zanimljivo je da se nakon privođenja Tokić javio federalnim medijima iz policijske stanice i rekao da riječ o političkom hapšenju koje je naručio predsjednik RS Milorad Dodik.

Reagovanja

Dodik je rekao da je Tokićev postupak provokacija i pokušaj da se izazove uznemirenje.

- Riječ je o jednom propalom političaru i čovjeku koji se zaklinjao u priču o multietničkoj Bosni, a odjednom je postao aktivista islamske države - rekao je Dodik.

Naglasio je da je ratna zastava RBiH neprijateljska za Srpsku i srpski narod.

- Naša zastava postojala je kao zastava srpskog naroda na ovim prostorima i ona nije izmišljena za razliku od zastave RBiH koju je izmislio Alija Izetbegović i pod kojom su mnogi Srbi stradali. Mi našu zastavu ne nosimo po FBiH i ne namećemo je bilo kome - naglasio je Dodik i dodao da je logično bilo da Tokić bude priveden.

Premijer RS Željka Cvijanović ocijenila je da Tokić doprinosi neredu i nemiru.

- RS se mora obračunati sa takvim ljudima, pojedincima i političkim partijama koji ne razumiju koliko je važno da ovdje vlada mir i red. Tokić pokušava da inscenira određene stvari i isprovocira reakcije - rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kaže da je Tokićevo ponašanje još jedan huškački pokušaj da se dolije ulje na vatru i naruše krhki međunacionalni odnosi u BiH.

- To nije dobro ni za koga u BiH. Nadam se da će organi RS odraditi svoj dio posla i da takvih događaja više neće biti u Banjaluci - rekao je Čubrilović.

Predsjednik Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini RS Milanko Mihajlica smatra da je Tokićev postupak neprimjeran i za svaku osudu.

- Posebno je iritantno što je to uradio u vrijeme kad se obilježava smrt 12 beba u Banjaluci. To je urađeno s jasnom namjerom i ciljem da se pokuša destabilizovati situacija. Tokića ne treba potcjenjivati, jer tu sigurno ima neka pozadina - istakao je Mihajlica i pozvao građane na suzdržanost.

Konjević Polje i Vlasenica

“Glas Srpske” objavio je da su za petak bili zakazani skupovi pod ratnim zastavama i u Vlasenici i Konjević Polju kod Bratunca. Plan je bio da Bošnjaci nakon podnevnog džuma namaza iz džamije u Vlasenici izađu sa zastavama. Istovremeno, kolona vozila takođe sa zastavama trebalo je da stigne iz pravca Piskavice i prođe kroz Vlasenicu. U Konjević Polju skup je planiran kod pravoslavne crkve. Zbog pojačanog prisustva policije organizatori su odustali od okupljanja, koja takođe nisu bila prijavljena policiji.

Grupa Bošnjaka je nakon džuma namaza u džamiji u Vlasenici, predvođena bošnjačkim delegatom u Vijeću naroda RS Mujom Hadžiomerovićem, pokušala da izađe sa ratnim zastavama RBiH.

- Došlo je do naguravanja s policijom, ali ratne zastave RBiH ipak nisu razvijene. Ispred džamije bilo je okupljeno nekoliko desetina građana i umalo nije došlo do većeg incidenta - kazao je jedan od Vlaseničana koji su bili u blizini džamije.

Hadžiomerović je kazao da je riječ o redovnoj molitvi i da okupljanje sa zastavama nije bilo planirano.

Predsjednik Skupštine opštine Bratunac Adil Osmanović izjavio je da nije bilo okupljanja ispred pravoslavne crkve u Konjević Polju. On je osudio Tokićevo djelovanje i dodao da takvi nisu potrebni u Konjević Polju i Bratuncu.

- Tokić je politički marginalac koji je mijenjao stranke i ostao bez ičije podrške pa po svaku cijenu želi da skrene medijsku pažnju i vrati se u javnost izazivanjem problema - rekao je Osmanović i dodao da su nepoželjni svi koji narušavaju mir i izazivaju mržnju i netrpeljivost.

Zvornik

- Sejfudin Tokić je na svom “Fejsbuk” profilu objavio i fotografiju krvi ispred Policijske stanice u Zvorniku snimljene nakon što je vehabija Nerdin Ibrić 27. aprila izvršio teroristički napad i ubio policajca Dragan Đurića, a dvojicu njegovih kolega ranio. Uz fotografiju je ostavio poruku “Sudbina je u rukama Bošnjaka”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana