Токић приведен због ширења вјерске мржње

Горан Маунага
Токић приведен због ширења вјерске мржње

Бањалука - Предсједник Бошњачког покрета за равноправност народа Сејфудин Токић приведен је у петак након што је испред зграде Градске управе и Храма Христа спаса у Бањалуци истакао ратну заставу РБиХ и поручио да је РС геноцидна творевина у којој четничка полиција врши репресију над Бошњацима.

Хушкачку акцију Токић је данима најављивао на друштвеној мрежи “Фејсбук” о чему је “Глас Српске” у више наврата писао.

Он је позивао Бошњаке на масовно окупљање у Бањалуци под паролом “Заставе РБиХ на сваком педљу наше земље” како би обиљежили 22. мај - дан када је БиХ примљена у УН. Иако је законом прописано да сва јавна окупљања морају бити унапријед најављена полицији, Токић то није учинио.

Провокација

На Токићев позив одазвало се само неколико Бошњака, али без застава. Истицање заставе са љиљанима изазвало је негодовање пролазника, а Токић је убрзо приведен због изазивања националне, расне и вјерске мржње и нетрпељивости и спречавања распламсавања варница. Он и Аднан Бабајућ су били спроведени у Окружно тужилаштво у Бањалуци и пуштени су након испитивања а у наставку поступка браниће се са слободе, потврдила је синоћ Срни портпарол тужилаштва Маја Ђаковић-Видовић.

Она је рекла да су осумњичени пуштени, с обзиром да нису испуњени законски разлози за приједлог за одређивање притвора.

Након Токићевог привођења дошло је до инцидента, а у ЦЈБ Бањалука су истакли да је новинар “Фејс ТВ” Рашид Халиловић пријавио да га је напало непознато лице. Полиција је утврдила да се ради о Р. Г. и најавила његово привођење на саслушање.

Из Центра јавне безбједности (ЦЈБ) Бањалука саопштено је да је с Токићем приведен и Аднан Бајрић, који му је дао ратну заставу.

- У непосредној близини дошло је до спонтаног окупљања више од 30 грађана, који су почели да негодују због истицања ратне заставе. Дошло је и до вербалног сукоба између окупљених грађана и Токића па је пријетила опасност да дође и до физичког сукоба, односно напада на Токића и Бајрића - наведено је у саопштењу ЦЈБ Бањалука.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач истакао је да је Токић наступио са непримјереним и веома запаљивим изјавама.

- Оно што је данас урадио превазишло је све његове досадашње изјаве и поступке. Дошао је са ратном заставом на полагање вијенаца на споменик за 12 бањалучких беба за које знамо шта значе за Бањалуку и РС. Он је изазвао такву провокацију да су људи који су дошли да положе вијенце реаговали и дошло је до вербалног сукоба - појаснио је Лукач наводећи да је полиција обавијестила тужилаштво и да је тужилац издао наредбу да Токић буде приведен због изазивања вјерске и националне мржње и нетрпељивости.

Токићев адвокат Кадрија Колић изјавио је да су припадници МУП-а РС прекршили Европску конвенцију о људским правима.

Токић, који је на прошлогодишњим изборима био кандидат за потпредсједника РС, прије привођења успио је да одржи својеврсну прес-конференцију, а све вријеме док је говорио држао је заставу РБиХ на којој су љиљани који се налазе и на ратној застави Армије РБиХ под којом су се њени припадници борили против Војске РС. Токић је непрестано вријеђао окупљене покушавајући да изазове њихову реакцију и инциденте.

Токић је рекао да је БиХ прије 23 године примљена у УН с том заставом, а да данас неки покушавају оспорити државност БиХ кроз декларацију о негирању државности БиХ у Народној скупштини РС и кроз сабор СНСД-а који је најавио могућност отцјепљења од БиХ. Пред само хапшење развио је и актуелну заставу БиХ, што су федерални медији искористили да стану у Токићеву одбрану тврдећи да није истицао ратна обиљежја, али су убрзо демантовали сами себе.

- Бошњаци и патриоте данас су суочени са невјероватном тортуром на територији РС. Бошњачки народ то више неће толерисати. Бошњаци и патриоте немају времена да чекају да они који су задојени четничко-фашистичком идеологијом заволе БиХ - рекао је Токић.

Иако је све вријеме провоцирао, он је устврдио да је отказао масовне скупове због безбједности грађана и могућих сукоба. Само ноћ прије на његовом “Фејсбук” профилу стајао је позив за масовно окупљање Бошњака са ратним заставама. Занимљиво је да се након привођења Токић јавио федералним медијима из полицијске станице и рекао да ријеч о политичком хапшењу које је наручио предсједник РС Милорад Додик.

Реаговања

Додик је рекао да је Токићев поступак провокација и покушај да се изазове узнемирење.

- Ријеч је о једном пропалом политичару и човјеку који се заклињао у причу о мултиетничкој Босни, а одједном је постао активиста исламске државе - рекао је Додик.

Нагласио је да је ратна застава РБиХ непријатељска за Српску и српски народ.

- Наша застава постојала је као застава српског народа на овим просторима и она није измишљена за разлику од заставе РБиХ коју је измислио Алија Изетбеговић и под којом су многи Срби страдали. Ми нашу заставу не носимо по ФБиХ и не намећемо је било коме - нагласио је Додик и додао да је логично било да Токић буде приведен.

Премијер РС Жељка Цвијановић оцијенила је да Токић доприноси нереду и немиру.

- РС се мора обрачунати са таквим људима, појединцима и политичким партијама који не разумију колико је важно да овдје влада мир и ред. Токић покушава да инсценира одређене ствари и испровоцира реакције - рекла је Цвијановићева.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић каже да је Токићево понашање још један хушкачки покушај да се долије уље на ватру и наруше крхки међунационални односи у БиХ.

- То није добро ни за кога у БиХ. Надам се да ће органи РС одрадити свој дио посла и да таквих догађаја више неће бити у Бањалуци - рекао је Чубриловић.

Предсједник Одбора за безбједност у Народној скупштини РС Миланко Михајлица сматра да је Токићев поступак непримјеран и за сваку осуду.

- Посебно је иритантно што је то урадио у вријеме кад се обиљежава смрт 12 беба у Бањалуци. То је урађено с јасном намјером и циљем да се покуша дестабилизовати ситуација. Токића не треба потцјењивати, јер ту сигурно има нека позадина - истакао је Михајлица и позвао грађане на суздржаност.

Коњевић Поље и Власеница

“Глас Српске” објавио је да су за петак били заказани скупови под ратним заставама и у Власеници и Коњевић Пољу код Братунца. План је био да Бошњаци након подневног џума намаза из џамије у Власеници изађу са заставама. Истовремено, колона возила такође са заставама требало је да стигне из правца Пискавице и прође кроз Власеницу. У Коњевић Пољу скуп је планиран код православне цркве. Због појачаног присуства полиције организатори су одустали од окупљања, која такође нису била пријављена полицији.

Група Бошњака је након џума намаза у џамији у Власеници, предвођена бошњачким делегатом у Вијећу народа РС Мујом Хаџиомеровићем, покушала да изађе са ратним заставама РБиХ.

- Дошло је до нагуравања с полицијом, али ратне заставе РБиХ ипак нису развијене. Испред џамије било је окупљено неколико десетина грађана и умало није дошло до већег инцидента - казао је један од Власеничана који су били у близини џамије.

Хаџиомеровић је казао да је ријеч о редовној молитви и да окупљање са заставама није било планирано.

Предсједник Скупштине општине Братунац Адил Османовић изјавио је да није било окупљања испред православне цркве у Коњевић Пољу. Он је осудио Токићево дјеловање и додао да такви нису потребни у Коњевић Пољу и Братунцу.

- Токић је политички маргиналац који је мијењао странке и остао без ичије подршке па по сваку цијену жели да скрене медијску пажњу и врати се у јавност изазивањем проблема - рекао је Османовић и додао да су непожељни сви који нарушавају мир и изазивају мржњу и нетрпељивост.

Зворник

- Сејфудин Токић је на свом “Фејсбук” профилу објавио и фотографију крви испред Полицијске станице у Зворнику снимљене након што је вехабија Нердин Ибрић 27. априла извршио терористички напад и убио полицајца Драган Ђурића, а двојицу његових колега ранио. Уз фотографију је оставио поруку “Судбина је у рукама Бошњака”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана